ANP14 jun '11 22:05

Jonge kankerpatiënten toch kans op kinderen

AMSTERDAM (ANP) - Jonge jongens met kanker kunnen in de toekomst waarschijnlijk toch kinderen krijgen. Nu worden ze door de chemotherapie vaak nog onvruchtbaar. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben een naar eigen zeggen belangrijke stap gezet in het veiligstellen van vruchtbaarheid voor deze jongens, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Het AMC deed het onderzoek samen met Avicenna Research Institute in Teheran (Iran) en het is medegefinancierd door KiKa (Kinderen Kankervrij). Het is de onderzoekers gelukt stamcellen van jonge jongens in te vriezen, vervolgens te ontdooien en daarna te vermenigvuldigen. De komende jaren wordt onderzocht of deze cellen weer teruggeplaatst kunnen worden na de chemotherapie. ,,Onderzoek bij proefdieren liet een positief resultaat zien’’, aldus een woordvoerster.

Jongens worden nu nog vaak onvruchtbaar doordat de chemotherapie niet alleen kankercellen maar ook stamcellen doodt. Uit stamcellen ontstaan rijpe zaadcellen bij volwassen mannen. Jongens hebben voor hun puberteit nog geen rijpe spermacellen, daarom is het niet mogelijk om sperma in te vriezen.

Gerelateerde artikelen