ANP16 jun '11 09:15Aangepast op 16 jun '11 09:59

Griekenland drukt weer op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam opende donderdag lager, in navolging van de verliezen in New York en het Verre Oosten. De Griekse schuldencrisis bleef de markt domineren.

Na drie kwartier handelen noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,7 procent lager op 331,58 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 1,1 procent tot 599,95 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 1 procent omlaag.

Vooral Europese banken lijden onder de Griekse crisis. Het aandeel Dexia ging in Brussel met 8,1 procent omlaag. De Franse banken Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole, die miljarden euro's hebben uitstaan in Grieks staatspapier, zakten 2 tot 3 procent.

Controle

In Amsterdam noteerde ING een verlies van 1,4 procent, verzekeraar Aegon ging met 1,3 procent omlaag.

,,De markt krijgt steeds meer het idee dat de Griekse schuldencrisis niet meer onder controle te houden is'', zo stelde een handelaar.

Bedrijfsnieuws

Bedrijfsnieuws is donderdag schaars. Wel maakte Kardan bekend het belang van 50 procent in de Russische bankactiviteiten te verkopen aan de andere aandeelhouders. Het aandeel zakte 1,6 procent.

De euro noteerde 1,4125 dollar in vergelijking met 1,4245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Gerelateerde artikelen