Grote verliezen op Wall Street
NEW YORK (AFN) - De bekrachtiging van het akkoord over de Amerikaanse staatsschuld bracht dinsdag geen verlichting op Wall Street. Zorgen over de Amerikaanse economie en over een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van het land zetten de graadmeters zwaar in het rood.
Ruim een half uur voor het slot noteerde de Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen 1,5 procent lager op 11.957,44 punten. De brede S&P 500-index daalde 1,8 procent tot 1263,49 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,9 procent in tot 2692,36 punten.
De Senaat nam het compromis over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid dinsdag met 74 tegen 26 stemmen aan, waarna het voorstel direct werd bekrachtigd door president Barack Obama.
Hoogste waardering
Het compromis voorkomt dat de Verenigde Staten in acute geldnood komen. Beleggers zijn echter nerveus over de mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's stelde eerder al dat er meer bezuinigingen nodig zijn dan nu afgesproken om ervoor te zorgen dat de VS de hoogste waardering behouden. Branchegenoot Fitch gaf dinsdag aan de hoge waardering van de VS voorlopig ongewijzigd te laten.
De stemming werd verder gedrukt door tegenvallende berichten over de uitgaven van Amerikaanse consumenten. Die daalden in juni met 0,2 procent, terwijl een kleine toename was voorzien. Deze tegenvaller versterkt de zorgen over de groei van de Amerikaanse economie, die maandag al werden gevoed door sombere berichten over de industrie.
Detailhandel
Aandelen van belangrijke detailhandelsketens zoals Home Depot en Wal-Mart doken 1 tot 3 procent in de min. Farmacieconcern Pfizer leverde bijna 4 procent in, ondanks een winststijging in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf zag een flinke stijging in de verkoop van diergeneesmiddelen. Pfizer wist daarmee dalende verkopen van zijn voornaamste producten, waarop in een aantal landen de exclusiviteit afliep, te compenseren.
De euro werd dinsdagavond voor 1,4190 dollar verhandeld, tegen 1,4210 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met ruim 1 procent tot 93,60 dollar. Brentolie werd met 116,30 dollar per vat 0,4 procent goedkoper.