ANP9 dec '11 07:53Aangepast op 9 dec '11 08:29

'AEX gaat lager van start'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag in de min openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Beleggers lijken vooralsnog niet overtuigd dat de Europese top een daadkrachtige oplossing zal bieden voor de schuldencrisis.

,,De AEX opent 1 tot 3 punten lager, maar dat kan nog sterk veranderen. Er komt een nieuw verdrag voor de begrotingsdiscipline van de 17 eurolanden. Buiten de eurozone doen Groot-Brittannië en Hongarije in ieder geval niet mee, maar het begrotingspact krijgt vooralsnog het voordeel van de twijfel. Ook gaat er extra geld naar het IMF. De Europese banken moeten echter 115 miljard euro aan kapitaal ophalen en dat zal drukken op de financiële sector'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Vrijdagochtend werd bekend dat de 17 eurolanden een eigen verdrag gaan sluiten om strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten. Groot-Brittannië en Hongarije lieten echter weten zich niet aan te zullen sluiten.

Noodfonds

Daarnaast werd afgesproken dat het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden, het ESM, al in juli volgend jaar van start gaat. Oorspronkelijk was het begin gepland voor juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen, dat vorig jaar werd opgericht. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden. Het noodfonds zal niet gaan opereren als een bank.

Ook gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen. De bulk van het bedrag komt van de eurolanden.

Extra kapitaal

Verder bleek donderdag nabeurs uit de test van de Europese bankentoezichthouder EBA dat Europese banken in totaal 114,7 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben. Van de Nederlandse banken slaagde alleen SNS Bank niet voor de test. De bank heeft een bedrag van 159 miljoen euro nodig om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen vrijdag fors omlaag. Net als in New York en Europa waren de Aziatische beleggers teleurgesteld dat de Europese Centrale Bank geen plannen aankondigde om de opkoop van obligaties van zwakke eurolanden te verruimen. In Tokio sloot de Nikkei 1,5 procent lager.

Wall Street

De beurzen in New York sloten donderdag met flinke verliezen. De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent lager op 11.997,70 punten. De S&P 500 zakte 2,1 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor 2 procent.

Eerder op de dag gingen de Europese beurzen ook onderuit. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,5 procent lager op 299,79 punten. De MidKap-index daalde 3,1 procent tot 453,12 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 2,5 procent omlaag.

De euro was vrijdag voor de opening van de effectenbeurzen 1,3289 dollar waard, tegen 1,3315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Gerelateerde artikelen