ANP31 okt '11 05:33Aangepast op 31 okt '11 07:26

Toestellen Qantas vliegen weer na staking

EPA
EPA

SYDNEY (ANP) - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met het uitvoeren van vluchten. Rond twee uur 's middags begon een toestel van Qantas vanaf de internationale luchthaven van Sydney aan een testvlucht naar Los Angeles.

Woensdag moet de operatie van Qantas weer volledig volgens de normale planning verlopen. De Qantas-directie legde zaterdag alle vluchten stil, om op deze manier de regering van Australië te dwingen een doorbraak te forceren in een conflict tussen de onderneming en de vakbonden. Qantas en de bonden liggen al maanden met elkaar overhoop over plannen van het bedrijf om circa 1000 banen te schrappen en nieuwe luchtvaartmaatschappijen in Azië op te zetten.

Zondagavond bepaalde een arbitragecommissie dat het concern de vluchten moest hervatten. Tegelijkertijd maakte de commissie bekend dat de vakbonden de komende tijd geen stakingen of andere acties mogen organiseren. De partijen kregen 21 dagen de tijd om hun geschillen bij te leggen. Als dat niet binnen de gestelde tijd gebeurt, komt er een bindende arbitrage in het arbeidsgeschil.

Circa 70.000 passagiers werden gedupeerd door het stilleggen van de Qantas-vluchten.

Gerelateerde artikelen