ANP27 mei '11 07:59Aangepast op 27 mei '11 10:01

Bankaandelen winnen op positieve beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag positief aan de handel begonnen. Berichtgeving over soepeler Europese regels voor bankkapitaal dan in het Basel III-akkoord is afgesproken, stuwde de bankaandelen.

De AEX-index van het Damrak in Amsterdam stond na bijna drie kwartier handel 0,7 procent hoger op 346,83 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 629,34 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs noteerden plussen van 0,8 tot 1,2 procent.

De Britse krant Financial Times schreef dat de Europese implementatie van de Basel III-regels mogelijk enkele uitzonderingen zal kennen. Dit leidde in Azië tot hogere koersen van de bankaandelen en ook in Europa leek het een positief effect te hebben.

Spyker

De krant noemde specifiek het Franse BNP Paribas en Société Générale en het Britse Lloyds als concerns die van de versoepeling zouden profiteren. De aandelen in de twee Franse banken stegen in Parijs tot 2,6 procent. In Londen won Lloyds 2,9 procent. Bank en verzekeraar ING kreeg er in Amsterdam 1,4 procent bij. SNS Reaal dat ook een combinatie van een bank en een verzekeraar is won 1,5 procent.

Autobouwer Spyker was voor de tweede dag op een rij een grote stijger in Amsterdam. Het lijkt erop dat de productie bij Saab na een wekenlange onderbreking vrijdag zal worden hervat. Het aandeel stond 7,1 procent hoger. Een dag eerder was de koers al met 5,6 procent gestegen.

Sponsorcontract

Topman Jan Aalberts van Aalberts Industries sprak tegen het ANP de verwachting uit dat de resultaten dit jaar die van het topjaar 2007 zullen overtreffen. Het aandeel Aalberts noteerde 1,7 procent hoger.

Bierbrouwer Heineken heeft het sponsorcontract voor de UEFA Champions League verlengd. De verlenging van het contract geldt voor drie jaar. Heineken is sinds zes jaar een grote sponsor van de Europese voetbalcompetitie.

Olieprijs

De euro was 1,4245 dollar waard, tegen 1,4090 dollar aan het eind van de handel op donderdag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 100,90 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 115,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen