ANP6 jun '11 10:59Aangepast op 6 jun '11 11:25

Vodafone-topman wil meer internetregels

LONDEN (ANP) - Topman Vittorio Colao van telecomconcern Vodafone vindt dat internetbedrijven als Facebook en Google zich ook aan nationale regels op het gebied van privacy en consumentenbescherming moeten houden. Dat schrijft hij maandag in een opinieartikel in de Britse zakenkrant Financial Times.

Tijdens de G8-top twee weken geleden in Deauville zeiden topman Mark Zuckerberg van Facebook en voorzitter Eric Smidt van Google dat regels op het gebied van copyright en privacy innovatie en de vrijheid van meningsuiting kunnen beperken, zoals bij de recente opstanden in de Arabische wereld.

Telecombedrijven en internetbedrijven komen steeds vaker met elkaar in conflict, nu steeds meer mensen internet hebben op hun mobiele telefoon. Het toenemende internetgebruik vergt forse netwerkinvesteringen van telecombedrijven, terwijl deze onder vuur liggen als ze internettarieven willen aanscherpen.

Oneerlijke concurrentie

Colao wijst erop dat telecombedrijven zich wel aan nationale wetgeving moeten houden en suggereert dat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie aangezien het veel moeilijker is internetbedrijven aan nationale regels te houden. Hij wijst erop dat de aanpak van piraterij op muziek en video's heeft bewezen dat regelgeving voor internet mogelijk is.

In Nederland besloot minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) onlangs dat telecombedrijven geen extra geld mogen vragen voor bepaalde internetdiensten op de mobiele telefoon. De Vodafonetopman schrijft dat het goed is dat het Nederlandse parlement onlineconcurrentie wil stimuleren en discriminatie wil tegengaan. Dergelijke wetten beperken volgens hem echter het ondernemerschap en de mogelijkheden voor verdere investeringen door de sector.

Gerelateerde artikelen