ANP15 dec '11 12:09Aangepast op 15 dec '11 16:56

Rusland wil geld aan IMF lenen voor crisis

BRUSSEL (AFN) - Rusland is bereid om circa 20 miljard dollar (zo'n 15,4 miljard euro) aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te lenen om steun voor zwakke landen van de eurozone mogelijk te maken. Dat zei Arkadi Dvorkovitsj, de economisch adviseur van de Russische president Dmitri Medvedev, donderdag in Brussel.

Een bedrag van 10 miljard dollar, dat het IMF volgend jaar aan Rusland moet terugbetalen, zou bij het IMF kunnen blijven en gebruikt worden voor de Europese schuldencrisis. ,,10 miljard is het minimum'', aldus Dvorkovitsj. Daarnaast zou Rusland overwegen om nog eens 10 miljard dollar in het fonds te storten.

Volgens de adviseur zullen ook de andere zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, India, China en Zuid-Afrika) ,,er geen bezwaar tegen hebben'' dat het IMF de eurozone te hulp schiet door het Europese noodfonds EFSF te ondersteunen.

Verdere steun

Medvedev liet donderdag eveneens weten dat Rusland bereid is bij te dragen aan de bestrijding van de Europese schuldencrisis. ,,We zijn bereid om op alle manieren de Europese economie en de eurozone te steunen, naast steun van het IMF.'' Medvedev gaf geen concrete cijfers.

Volgens de president wil Rusland dat ,,de EU behouden blijft als een sterke politieke en economische macht en dat de euro overeind blijft als een van de belangrijkste reservemunten''.

Gerelateerde artikelen