ANP11 mrt '11 13:10

Van der Hoeven directeur Energie Agentschap

PARIJS (AFN) - Oud-minister Maria van der Hoeven wordt de nieuwe directeur van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Zij volgt daar per 1 september de Japanner Nobuo Tanaka op.

Onder anderen de Tsjechische oud-premier Mirek Topolánek was ook in de race voor de topfunctie.

Van der Hoeven (61) was minister van Onderwijs van 2002 tot en met 2007 en daarna minister van Economische Zaken tot oktober vorig jaar. De Governing Board, afgevaardigden van de 28 lidstaten van het IEA, stemde vrijdag in Parijs in met de benoeming.

Verheugd

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de opvolger van Van der Hoeven, toont zich verheugd: ,,Ik feliciteer Maria van der Hoeven met deze topfunctie en het IEA met deze goede keuze. Het kabinet heeft haar kandidatuur ten volle ondersteund.''

Verhagen ziet in de benoeming ,,een erkenning voor haar kwaliteiten en inzet als minister voor onder andere energie, een terrein waarop ze ook internationaal haar sporen heeft verdiend. En het is ook goed voor Nederland, dat hiermee in de internationale energiewereld nog beter op de kaart komt te staan''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen