ANP13 mrt '11 07:27

Portugezen de straat op tegen werkloosheid

EPA
EPA

LISSABON (AFN) - Portugezen hebben zaterdag massaal geprotesteerd tegen werkloosheid en een gebrek aan toekomstperspectief. In diverse steden uitten naar schatting driehonderdduizend mensen, onder wie veel jongeren, hun ongenoegen tijdens betogingen. Vier jonge werklozen hadden via Facebook opgeroepen tot de demonstraties.

De Portugese economie heeft het zwaar te verduren en dat heeft zijn weerslag op de arbeidsmarkt. In 2010 zat 10,8 procent van de beroepsbevolking thuis; een historisch dieptepunt voor het land. Vooral jongeren zijn de dupe: de helft van de werklozen is onder de 35 jaar, volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Voor het weekeinde kondigde minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos extra bezuinigingen op sociale zekerheid en gezondheidszorg aan. Verder wil de regering de duur van werkloosheidsuitkeringen beperken en ontslagvergoedingen versoberen.

Begrotingstekort

De staat kampt met een oplopend begrotingstekort en ziet zijn positie op de financiële markten wankelen. Doordat het vertrouwen in de kredietwaardigheid van het land laag is, wordt het voor Portugal steeds duurder om geld te lenen. Over een lening van 1 miljard euro betaalt het land nu 6 procent rente.

Door de bezuinigingen moet het tekort dit jaar dalen tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product, om in 2012 binnen de Europese marge van 3 procent terecht te komen. Economen speculeren intussen druk over de vraag of Portugal zelf in staat zal blijken om de financiële problemen op te lossen, of in navolging van Griekenland en Ierland noodleningen zal moeten vragen aan de EU en het IMF.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen