ANP16 jun '11 11:52Aangepast op 16 jun '11 13:13

Dalende koersen door onzekerheid Griekenland

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelen beurzen leden donderdag verliezen door de blijvende onzekerheid omtrent Griekenland. De handelsvolumes waren lager dan normaal.

Aan het begin van de middag noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 1 procent lager op 330,81 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 1,8 procent tot 595,54 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 1,2 procent omlaag.

De onduidelijkheid rondom de Griekse crisis speelt de beleggers parten. ,,Zolang er geen duidelijkheid over Griekenland is, zullen de koersen ook niet meer omhoog gaan. Afstempelen van de Griekse staatsobligaties is zelfs beter dan onduidelijkheid. Als beleggers ergens een hekel aan hebben, dan is het dat laatste wel'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Concessies

Volgens Plomp kunnen de Duitse en Franse banken, die veel Griekse staatsobligaties bezitten, een afstempeling best lijden. ,,Het is duidelijk dat er concessies gedaan moeten worden.'' Het nieuws dat de Duitse regering een akkoord over nieuwe steun aan Griekenland zou willen uitstellen tot september kwam de rust op de beurzen niet ten goede.

Vooral de koersen van de Franse banken lijden onder de Griekse crisis. De aandelen Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole, die miljarden euro's hebben uitstaan in Griekenland, zakten 1,9 tot 2,8 procent. De Britse bank Barclays leverde 2,1 procent in. Het aandeel van de Belgische bank Dexia zakte 4,9 procent.

Bedrijfsnieuws

Ook in Amsterdam stonden financiële fondsen onder druk. ING noteerde een verlies van bijna 2 procent, evenals verzekeraar Aegon.

Bedrijfsnieuws is donderdag schaars. Wel maakte vastgoedinvesteerder Kardan bekend het belang van 50 procent in de Russische bankactiviteiten te verkopen aan de andere aandeelhouders. Het aandeel zakte 1,9 procent.

Cijfers VS

Beleggers wachten op cijfers over de arbeids- en woningmarkt in de VS, die donderdagmiddag gepubliceerd worden. De bevestiging door Europees statistiekbureau Eurostat dat de inflatie in de eurozone in mei licht is gedaald tot 2,7 procent bracht de koersen niet in beweging.

De euro noteerde 1,4115 dollar in vergelijking met 1,4245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Gerelateerde artikelen