ANP2 nov '11 15:48Aangepast op 2 nov '11 16:46

Europese beurzen tonen gematigd herstel

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten woensdagmiddag herstel zien. Na de recente koersafstraffing werden met name de bankaandelen weer opgepikt. Beleggers bleven echter voorzichtig en hielden de ontwikkelingen rondom het Griekse referendumplan scherp in de gaten. Ze reageerden echter positief op een Amerikaans banenrapport.

De AEX-index in Amsterdam noteerde omstreeks 16.35 uur 0,5 procent hoger op 297,52 punten. De MidKap-index noteerde onveranderd op 466,85 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt, die dinsdag fors moesten inleveren, stegen tot 2,3 procent.

In New York noteerden de beurzen tussentijds tot 1,8 procent hoger. De stemming werd gesteund door een positief banenrapport van de Amerikaanse private sector. Beleggers wachten nog op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve, die later op de dag bekend zullen worden gemaakt.

Papandreou

Ook werd uitgekeken naar de ontmoeting die de Griekse premier George Papandreou woensdag zal hebben met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Papandreou kreeg dinsdagnacht steun van zijn voltallige ministerploeg voor zijn plan om een referendum te houden over de Europese noodsteun.

Frankrijk en Duitsland lijken aan te sturen op uitstel van de uitbetaling van de volgende tranche noodhulp aan Griekenland zolang het land niet de gemaakte afspraken naleeft.

Uitstel obligatieveiling

De beurzen schrokken eerder op de dag even van een bericht dat het Europese noodfonds EFSF een obligatieveiling heeft uitgesteld. De veiling werd uitgesteld vanwege de slechte marktomstandigheden.

De stemming kwam ook onder druk te staan nadat bleek dat de activiteit in de Duitse industrie in oktober voor het eerst in bijna 2 jaar is gekrompen. In de gehele eurozone toonde de bedrijvigheid in de industrie ook krimp.

Amsterdamse beurs

In Amsterdam waren beleggers niet tevreden over de omzetcijfers van automatiseerder Logica. Het aandeel werd 8,7 procent lager gezet en was daarmee de grootste daler in de MidKap. Brunel won 3,3 procent. De detacheerder boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en verhoogde de omzetverwachting voor het gehele jaar.

In de AEX verloor chipmachinemaker ASML 0,5 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank. De financiële fondsen Aegon en ING waren de grootste stijgers met winsten van 5,2 en 5 procent.

De euro toonde ook herstel en was 1,3810 dollar waard tegen 1,3685 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 93,24 dollar per vat en Brentolie werd 1,3 procent duurder.

Gerelateerde artikelen