ANP14 dec '11 21:32Aangepast op 14 dec '11 22:17

Wereldeconomie baart beleggers VS zorgen

NEW YORK (AFN) - Ook de Amerikaanse aandelenmarkten waren woensdag in de greep van de Europese schuldencrisis en de mogelijke gevolgen voor de wereldeconomie. Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in dat de afspraken die de Europese leiders vorige week maakten, tot een oplossing voor de schuldenproblematiek zullen leiden. De belangrijkste graadmeters gingen voor de derde dag op rij omlaag.

In New York ging de toonaangevende Dow-Jonesindex 1,1 procent lager de handel uit op 11.823,48 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde eveneens 1,1 procent tot 1211,82 punten. Detechnologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,6 procent tot 2539,31 punten.

Beleggers vrezen de gevolgen van de eurocrisis voor de economische ontwikkelingen wereldwijd. ,,Er is een groeiend besef dat de wereldeconomie in gevaar is'', zei een beursanalist in New York tegen persbureau Reuters. Volgens hem gaan de zaken vrijwel overal minder en zal dat uiteindelijk ook het Amerikaanse bedrijfsleven treffen.

Onder druk

Vooral aandelen in de olie, technologie en industrie stonden onder druk. Machinebouwer Caterpillar, die voorbeurs met vooruitzichten kwam die de markt teleurstelden, was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 4,3 procent. Ook de technologiebedrijven Cisco System en Hewlett-Packard waren onderin de Dow terug te vinden.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron eindigden respectievelijk 1,4 en 3 procent in de min. Zij stonden onder druk door de forse daling van de olieprijzen. Amerikaanse olie werd ruim 5 procent goedkoper, terwijl de prijs van Brentolie met meer dan 4 procent daalde.

De euro noteerde bij het scheiden van de markt in New York een koers van 1,2980 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel was de munt 1,2970 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen