ANP6 jun '11 16:07Aangepast op 6 jun '11 16:30

LTO: schade 70 miljoen per week

ZOETERMEER (AFN) - De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland schat de schade als gevolg van de commotie rond de EHEC-bacterie voor de telers op 37 miljoen in de afgelopen week en vreest dat die deze week zal uitkomen op zo'n 42 miljoen euro. De schade van de handel wordt geraamd op 30 miljoen euro per week.

50 tot 70 procent van de komkommers, paprika's, tomaten en sla vindt niet langer zijn weg naar de consument, aldus een woordvoerder van LTO maandag. De groente wordt gestort op het land, gecomposteerd, gaat in de vergister of komt terecht in diervoer.

Na een advies aan Duitse consumenten om voorlopig geen salade meer te eten en een importverbod in Rusland zit de klad in de uitvoer van de Nederlandse producten. In eigen land laat de consument het niet afweten en lijken de supermarkten de prijzen op peil te houden.

Liquiditeitsregeling

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) spreekt dinsdag met de landbouwministers van de Europese Unie over maatregelen om de tuinders tegemoet te komen. Maandag vond in het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ambtelijk overleg plaats met de tuinbouwsector, waarbij ook banken aanschoven. LTO dringt aan op een ,,liquiditeitsregeling'' om bedrijven die in de kern gezond zijn door een moeilijke situatie te helpen.

Diverse ketens van supermarkten doen deze week producten als tomaten en paprika's in de aanbieding, blijkt uit een wekelijks overzicht van het Productschap Tuinbouw. Dat gebeurde ook een jaar eerder in dezelfde week, en dit keer niet tegen duidelijk lagere prijzen.

Gerelateerde artikelen