ANP8 mrt '11 10:48Aangepast op 8 mrt '11 13:35

IHC gaat met Belg diep de zee in

SLIEDRECHT (AFN) - Scheepsbouwer IHC Merwede gaat zich met de Belgische baggeraar Deme storten op het winnen van delfstoffen uit de zeebodem op een diepte van 1 tot 3 kilometer. Zij hebben daartoe het bedrijf Oceanflore opgericht, waarin zij samen enkele tientallen miljoenen euro's investeren. Dat hebben IHC en Deme dinsdag bekendgemaakt.

Oceanflore gaat de boer op om mijnbouwbedrijven te interesseren in het winnen van metalen als ijzererts, fosfaat, koper, goud en zilver uit de zeebodem. In eerste instantie gaat het om het uitvoeren van haalbaarheidstudies; in een later stadium moet het daadwerkelijk komen tot exploitatie.

Het Nederlandse bedrijf biedt de technologie en de apparatuur aan, Deme brengt zijn schepen en personeel in. Oceanflore mikt op een omzet die binnen enkele jaren kan oplopen tot bijna een half miljard euro.

Volop kansen

Een onderzoek naar de mogelijkheden van fosfaatwinning in Nieuw-Zeelandse wateren is een eerste project waarmee Oceanflore aan de slag gaat.

Mijnbouw op zee is volgens de concerns een markt die volop kansen biedt. De vraag naar grondstoffen verdubbelt naar verwachting de komende decennia en het aanbod uit bronnen op het land blijft hierbij achter. De ontwikkeling van mijnbouwtechnieken op zee neemt bovendien een grote vlucht en de bereidheid van investeerders om projecten te financiëren is door het herstel van de kapitaalmarkt groter geworden.

IHC Merwede en Deme zijn beide actief op de internationale markt. Het Nederlandse bedrijf (drieduizend werknemers) is naar eigen zeggen wereldmarktleider als leverancier van vaartuigen en apparatuur voor bagger- en mijnbouwactiviteiten op water. Deme (vierduizend werknemers) is behalve als baggerbedrijf onder meer ook actief als bouwer van windparken op zee.

Gerelateerde artikelen