ANP11 mei '11 06:42

Filmfestival Cannes gaat van start

CANNES (ANP) - In Frankrijk gaat woensdagavond het 64e Filmfestival van Cannes van start.

De openingsfilm is Midnight in Paris van regisseur Woody Allen. In de tragikomedie speelt de Franse presidentsvrouw Carla Bruni-Sarkozy een bijrol. Zij is echter niet bij de vertoning aanwezig. Officieel hebben zij en haar echtgenoot geen opgaaf van reden voor hun afwezigheid gegeven. Maar algemeen wordt aangenomen dat de vertoning later deze week van La Conquete, een uiterst kritische film over de president, zeker een rol heeft gespeeld in het besluit.

Andere grote namen die in de loop van de week worden verwacht, zijn onder anderen Johnny Depp (voor de première van Pirates of the Caribbean 4), Brad Pitt (voor zijn nieuwe film Tree of Life en Angelina Jolie (die Kung Fu Panda 2 presenteert). Het belangrijkste programma van Cannes is de competitie om de Gouden Palm. In deze selectie strijden negentien titels om de belangrijke filmprijs.

Dennis van de Ven

In het programmaonderdeel Quinzaine des Realisateurs, een selectie van producties van eigenzinnige talenten, draait dit jaar Code Blue van de Nederlandse regisseur Urszula Antoniak. De film gaat over de verpleegster Marian die op een nacht getuige is van een brute verkrachting. De korte Nederlandse film Suiker van Dennis van de Ven en Jeroen Annokee is geselecteerd voor The NFB Online Competition op het festival.

Het festival duurt tot en met 22 mei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen