ANP2 mei '11 11:36Aangepast op 2 mei '11 13:02

Optimisme op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wonnen maandag voor de achtste dag op rij terrein. De dood van terroristenleider Osama Bin Laden stuwde de handel. Vooral de index-gerelateerde fondsen deden het goed.

De AEX-index noteerde even voor één uur een winst van 0,8 procent op 362,76 punten. De MidKap-index van het middensegment won 0,2 procent tot 653,73 punten. De effectenbeurzen in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,7 en 0,2 procent. De beurs in Londen was maandag gesloten vanwege een feestdag.

,,Het beloofde een rustige dag te worden, maar toen kwam het nieuws over Bin Laden naar buiten'', zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Veel mensen in Europa zijn volgens Smit maandag nog op vakantie, onder meer vanwege de viering van de Dag van de Arbeid zondag.

Dood Bin Laden

De dood van Bin Laden stuwde in eerste instantie de Amerikaanse futures omhoog, waarna de Aziatische en Europese beurzen volgden. De olieprijs daalde door het nieuws. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 2 procent tot 111,70 dollar per vat. Volgens grondstoffenanalist Jeremy Friesen van Société Générale is een deel van de geopolitieke risico's terug te voeren op al-Qaeda, het terroristennetwerk van Bin Laden.

Volgens de meeste analisten zal het optimisme rond de dood van Bin Laden het sentiment niet lang steunen. ,,Het is een psychologische en automatische reactie en we moeten zien hoe lang het stand houdt'', aldus Koen de Leus van KBC Securities. ,,Maar de markt krijgt ook steun van de bedrijfscijfers, die goed zijn'', voegde hij toe.

Houdbaarheid Bin Laden-effect

Ook Cees Smit is sceptisch over de houdbaarheid van het Bin Laden-effect. ,,Misschien laten de volgers van Bin Laden wel van zich spreken of komen er protesten in moslimlanden.''

In Amsterdam bungelde post- en pakketbezorger TNT, die maandag de eerstekwartaalcijfers naar buiten bracht, onderaan de AEX-index met een verlies van 2 procent. Volgens analisten vielen vooral de resultaten van Post tegen.

Zwaarwegende fondsen

Volgens Smit deden zwaarwegende fondsen in de AEX, zoals ArcelorMittal, Reed Elsevier en ING het relatief goed, omdat deze meestal de index volgen. Deze fondsen stonden op winsten van 0,7 tot 2,2 procent. Ook Shell won ondanks de lagere olieprijs 0,7 procent.

KPN maakte maandagochtend de overname van de klanten van kabelbedrijf Caiway bekend, zonder financiële details te geven. Het netwerk blijft in handen van een infrastructuurfonds van de Rabobank. Het telecombedrijf noteerde een winst van 0,5 procent.

Sterkste stijger

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen was de sterkste stijger van de MidKap met een winst van bijna 3 procent. Het fonds liftte volgens analisten nog mee op de meevallende resultaten van vorige week, waardoor beleggers meer vertrouwen in het management lijken te hebben.

De euro noteerde 1,4835 dollar, in vergelijking met 1,4825 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen