ANP28 dec '11 09:14Aangepast op 28 dec '11 10:00

Amsterdamse beurs duikt in de min

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs woensdag na een vlakke opening in de min gedoken. Ook de andere Europese beurzen gingen omlaag. De volumes waren opnieuw laag. Beleggers wachten op veilingen van Italiaanse staatsobligaties, die later op de dag en op donderdag zullen plaatsvinden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent lager op 307,74 punten.DeMidKap-index zakte 0,9 procent tot 460,56 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,1 en 0,7 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang kerstweekeinde, daalde de beurs 0,1 procent.

Italië wil woensdag tot 11,5 miljard euro ophalen via de uitgifte van kortlopend staatspapier. Donderdag wil het Zuid-Europese land 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van nieuwe 3- en 10-jarige leningen.

Bankaandelen

De Europese bankaandelen behoorden tot de grootste dalers. In Frankfurt zakten Commerzbank enDeutsche Bank 2 tot 4 procent en in Parijs verloor Crédit Agricole 2 procent.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat Europese banken opnieuw een recordbedrag hebben gestald op hun deposito's bij de ECB. De banken brachten dinsdag in totaal 452 miljard euro onder bij de centrale bank. Voorafgaand aan het kerstweekeinde liepen de deposito's vrijdag al op tot het recordbedrag van 411,8 miljard euro. De grote bedragen die de banken bij de ECB onderbrengen zijn een duidelijk teken van de onrust op de financiële markten.

ING

In de AEX behoorde ING tot de grootste dalers met een verlies van 2,9 procent. Navigatiebedrijf TomTomverloor eveneens bijna 3 procent.

SmallCap-fonds Kendrion steeg bijna 5 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet weten het Amerikaanse FAS Controls over te nemen van Industrial Opportunity Partners. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Wel gaf aan Kendrion aan dat de overname in contanten wordt betaald.

Amerikaanse olie

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 101 dollar per vat en Brentolie daalde 0,6 procent tot 108,62 dollar. Dinsdag liep de olieprijs flink op nadat de Iraanse vice-president zei dat zijn land het vervoer van olie door de Straat van Hormuz zal blokkeren als het westen Iran meer sancties oplegt.

De euro was 1,3060 dollar waard, tegen 1,3072 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Gerelateerde artikelen