ANP5 mei '11 11:57

AEX zakt verder weg na Duits industriecijfer

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam stond donderdag aan het begin van de middag op verlies. Het verlies liep op na een tegenvallend Duits industriecijfer. Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van het rentebesluit door de Europese Centrale Bank (ECB) en het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag uitkomt.

De AEX-index noteerde omstreeks half een een verlies van 0,5 procent op 354,22 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 643,89 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1 procent omlaag.

De Duitse industrie kreeg in maart 4 procent minder orders dan een maand eerder. Economen rekenden juist op een orderstijging met 0,1 procent.

SBM Offshore

ING ging 1,2 procent vooruit. De bank en verzekeraar maakte kwartaalcijfers bekend die beter uitvielen dan verwacht. SBM Offshore steeg 0,3 procent. De dienstverlener aan de olie- gasindustrie is positief over de marktontwikkelingen en de orderinstroom.

Heineken tekende een winst op van 0,1 procent. De bierbrouwer heeft het groene licht gekregen voor de overname van twee brouwerijen in Ethiopië.

BE Semiconductor

De toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor verloor 3,5 procent. Besi kreeg een adviesverlaging van ING.

De ECB neemt aan het begin van de middag een rentebesluit. Naar verwachting wordt de rente gehandhaafd op 1,25 procent. In april werd de rente nog met een kwart procentpunt verhoogd. Economen denken dat in juni de rente opnieuw zal worden opgeschroefd. De toelichtingvanECB-president Jean-Claude Trichet zal nauwlettend worden gevolgd.

Banenrapport VS

De Amerikaanse overheid komt vrijdag met het banenrapport over april naar buiten. Woensdag maakte loonstrookverwerker ADP nog een teleurstellend cijfer over de de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven bekend. Dat zorgde voor een flinke daling van de Europese beurzen.

De Britse bank Lloyds kelderde in Londen 8,7 procent na de bekendmaking van een miljardenverlies. In Parijs verloor Société Générale 3,9 procent na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers.

Adidas

In Frankfurt was Adidas een sterke stijger met een koerswinst van 4,1 procent. De Duitse producent van sportartikelen verhoogde de omzetverwachting voor dit jaar.

De euro stond op 1,4840 dollar. Bij het slot van de handel op woensdag was de euro 1,4865 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen