ANP17 jun '11 16:19Aangepast op 17 jun '11 17:55

Verhagen schiet innoverend mkb te hulp

DEN HAAG (AFN) - Er komt volgend jaar een fonds van 500 miljoen euro waaruit het midden- en kleinbedrijf geld kan lenen voor het starten van innovatieve projecten. Het geld wordt terugbetaald als het project een succes wordt.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maakte de komst van het fonds vrijdag bekend nadat hij de rapporten in ontvangst had genomen van wetenschappers en ondernemers met adviezen om in tien sectoren tot de top van de wereld te behoren. Het kabinet had eerder de sectoren aangewezen: agrofood, chemie, creatieve industrie, energie, high tech, life sciences, logistiek, tuinbouw, water en hoofdkantoren. De teams hadden allemaal een boegbeeld uit de sector als voortrekker, zoals Leo van Wijk (logistiek) en Jeroen van der Veer (energie).

Het resultaat is een keur aan voorstellen. Zo is er het plan om veelbelovende nieuwe medicijnen na toelating tot de markt ook voorlopig toe te laten in het vergoedingenstelsel voor de zorg.

Verheugd

Verhagen omarmde vrijdag al meteen het idee om investeringen in onderzoek en ontwikkeling aftrekbaar te maken bij de winstbelasting voor bedrijven. De minister wil daar de in het regeerakkoord gereserveerde 500 miljoen aan lastenverlichting voor gebruiken. Ook wil hij kijken naar het voorstel om drinkwaterbedrijven de kans te geven in het buitenland actief te zijn.

De sectoren toonden zich vrijdag verheugd over het fonds van Verhagen. De plannen zullen ons land aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeringen, stellen de brancheverenigingen van medisch-technologische bedrijven. ,,Het versterkt onze leiderspositie op de wereldmarkt’’, aldus Greenport Holland.

Gerelateerde artikelen