ANP12 dec '11 21:35Aangepast op 12 dec '11 22:22

Wall Street betwijfelt effect EU-akkoord

NEW YORK (ANP) - Wall Street stond maandag in het rood nadat de effectiviteit van de maatregelen die de Europese landen vrijdag bekendmaakten in twijfel werd getrokken. Kredietbeoordelaar Standard &Poor's waarschuwde donderdag al dat de kredietwaardigheid van de EU-landen mogelijk lager wordt ingeschaald. De twee andere grote kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, volgden maandag.

De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent lager op 12.021,39 punten. De S&P 500-index verloor 1,5 procent tot 1236,47 punten en de Nasdaq moest 1,3 procent terug tot 2612,26 punten.

,,Het akkoord van de Europese politici heeft nog een lange weg te gaan voordat het volledig inzetbaar is, daardoor zal het rumoer op de aandelenmarkten aanhouden'', aldus een handelaar in New York.

Moody's

Moody's liet weten de ratings van de EU-landen te heroverwegen. De kredietwaarderingen blijven volgensMoody's onder druk staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de crisis te bezweren.

Fitch liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en voegde daaraan toe op korte termijn een flinke neergang van de economie in de eurozone te verwachten. De eurozone staat onder intense druk van de markt. Dat resulteert in een daling van het ondernemers- en consumentenvertrouwen, zwakke detailhandelsverkopenen een lage industriële activiteit, aldus Fitch. ,,Onze prognose van 0,4 procent economische groei in de eurozone in 2012 en 1,2 procent in 2013 zou aanzienlijk hoger liggen als er een alomvattende oplossing was voor de crisis.''

IMF

In het afgelopen weekeinde lieten diverse mensen, waaronder IMF-directeur Olivier Blanchard, zich al negatief uit over de reikwijdte van het EU-akkoord.

Een omzetwaarschuwing van technologiegigant Intel (min 4 procent) kwam het sentiment evenmin ten goede. De chipproducent waarschuwde maandag dat de omzet in het vierde kwartaal lager zal zijn dan eerder werd voorspeld omdat het bedrijf kampt met leveringsproblemen vanuit Thailand. De fabrieken daar, die hoofdzakelijk harddrives maken, moesten hun deuren sluiten vanwege overstromingen.

Dalers

JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America behoorden tot de sterkste dalers in de Dow met verliezen tot 5,4 procent. Grondstofgerelateerde bedrijven als aluminiumproducent Alcoa, bulldozerfabrikantCaterpillar en olieconcern ExxonMobil leverden tot 3 procent in.

De euro noteerde 1,3186 dollar in vergelijking met 1,3182 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Gerelateerde artikelen