ANP8 dec '11 22:22Aangepast op 8 dec '11 23:08

Ontwerp: verscherping regels begrotingstekort

BRUSSEL (AFN) - De landen van de Europese Unie zijn bereid tot veel strengere begrotingsregels in de strijd tegen de schuldencrisis, zonder dat een ingrijpende wijziging van Europese verdragen nodig is. Ook willen de lidstaten het permanente noodfonds voor eurolanden met grote schulden al midden volgend jaar invoeren, en niet pas medio 2013.

Dit blijkt uit een ontwerpverklaring van de regeringsleiders en staatshoofden op de Europese top donderdagavond in Brussel, die circuleerde bij media ter plekke. Een diplomaat benadrukte dat de onderhandelingen voortduren.

Duitsland zou in ieder geval het plan hebben afgeschoten om het permanente noodfonds (ESM) een banklicentie te geven. Het ESM zou als bank geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank.

Noodfondsen

Ook zouden de Duitsers er niets voor voelen om het huidige tijdelijke noodfonds EFSF een jaar lang naast het ESM te laten bestaan. Met de twee fondsen zou er meer geld zijn om landen in moeilijkheden te helpen.

Wel zou er een akkoord zijn over een grotere rol van het Internationaal Monetair Fonds bij het saneren van overheidsschulden. Het IMF krijgt meer geld van landen, die dat gaan verstrekken via hun centrale banken. Er wordt gesproken over in totaal 200 miljard euro.

Gerelateerde artikelen