ANP10 dec '11 11:16Aangepast op 10 dec '11 17:06

Veel Russen betogen tegen verkiezingsuitslag

AFP
AFP

MOSKOU (ANP) - Tienduizenden Russen zijn zaterdag de straat opgegaan om te betogen tegen fraude bij de verkiezingen afgelopen zondag. In Moskou waren minstens 50.000 betogers: de grootste demonstratie sinds de val van de Sovjet-Unie begin jaren '90.

Veel demonstranten eisten een hertelling of nieuwe verkiezingen en een vertrek van Poetin. ,,De ratten moeten weg'', stond op een spandoek. Een ander doek meldde: ,,Zwendelaars en dieven: geef ons onze verkiezingen terug!''.

De demonstranten hechten weinig geloof aan de officiële uitslag. Daarbij kwam de partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin opnieuw als grootste uit de bus, hoewel dit keer slechts met een nipte meerderheid aan parlementszetels. Maar op internet zijn veel filmpjes te zien die duiden op fraude. Met gsm's en cameraatjes zijn beelden gemaakt van mensen die proberen extra biljetten in de stembussen te stoppen

Verplichte lessen

De protesten vonden plaats van het verre oosten in Vladivostok tot in Kaliningrad in het uiterste westen van het grootste land ter wereld. In Sint-Petersburg, de geboorteplaats van zowel Poetin als president Dmitri Medvedev, waren volgens de politie circa 10.000 demonstranten.

In Moskou was de politie paraat met ongeveer 52.000 agenten en honderden busjes, terwijl helikopters boven de demonstratie cirkelden. Betogers moesten naar een afgesloten terrein, dat door de autoriteiten was aangewezen.

De betogingen verliepen bijna overal zonder problemen. De politie trad alleen op in Koergan, ten oosten van Moskou. De politie verdreef daar ongeveer 400 mensen die een niet-toegestane betoging hielden, aldus persbureau Interfax. Middelbare scholen geven de hele dag verplichte lessen, om te voorkomen dat leerlingen kunnen demonstreren.

Gerelateerde artikelen