ANP30 dec '11 09:57

AEX ziet winst afnemen

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam heeft de openingswinst vrijdag weer snel uit handen gegeven. Ook de andere Europese beurzen zagen de winsten verdampen. De volumes zijn op de laatste handelsdag van 2011 echter zeer laag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 311,15 punten. De MidKap-index won eveneens 0,1 procent tot 464,19 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven onveranderd, terwijl Londen 0,2 procent moest inleveren.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf in een interview met zakenkrant Handelsblatt aan dat de Europese schuldencrisis volgens hem binnen een jaar onder controle is. Het uiteenvallen van de euro is uitgesloten, stelde hij. ,,Ik denk dat we de komende 12 maanden zo vergevorderd zijn dat we het besmettingsrisico onder controle hebben en de eurozone is gestabiliseerd.''

TomTom

In de AEX voerde navigatiebedrijf TomTom, een van de grootste dalers dit jaar, de verliezers aan met een min van 1,6 procent. Postbedrijf PostNL en elektronicaconcern Philips waren de sterkste stijgers met winsten van 1,5 tot 2 procent.

In de MidKap was biotechnologiebedrijf Pharming de grootste daler met een verlies van 1,2 procent. Softwarebedrijf Unit4 boekte met 1,4 procent de sterkste winst onder de middelgrote fondsen.

AMT

In de SmallCap-index steeg Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) ruim 7 procent, tot 0,37 euro. Het biotechnologiebedrijf heeft 2,5 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van nieuwe aandelen bij 3 bestaande aandeelhouders. Het eigen vermogen van de onderneming blijft ondanks de emissie negatief. De opbrengst geeft AMT meer flexibiliteit bij het onderzoeken van zijn strategische opties.

De euro was met 1,2915 dollar evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 99,35 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met dezelfde marge tot 107,70 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen