ANP16 nov '11 13:56

Irak schrapt oliecontract met ExxonMobil

BAGDAD (AFN) - Irak schrapt een omvangrijk oliecontract met ExxonMobil omdat de Amerikaanse oliereus onlangs tekende voor een klus in de semi-autonome Koerdische regio in het noorden van het land. Dat zei een hoge Iraakse ambtenaar van het ministerie van Olie woensdag.

De Koerdische olieminister Ashti Hawrami liet maandag weten op 18 oktober een contract te hebben gesloten met ExxonMobil voor het zoeken naar olie in de regio. Bagdad en de Koerden liggen al heel lang met elkaar overhoop over olie- en landrechten. Bagdad acht alle contracten tussen buitenlandse partijen en de Koerden illegaal.

ExxonMobils miljardencontract in Irak had betrekking op het zogeheten West Qurna Phase One-olieveld in het zuiden van het land. Naar verluidt bevat dat veld 8,7 miljard vaten olie. Door het contract te schrappen, loopt Irak wel het risico dat andere geïnteresseerden afzien van investeringen in het land. Ook zal de wederopbouw van het land een gevoelige tik krijgen. Olie is de enige bodemschat waarover Irak beschikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen