ANP26 dec '11 07:12

Amnesty wil onderzoek Kroatische prominenten

ZAGREB (ANP) - Een rapport van Amnesty International heeft in Kroatië ophef veroorzaakt. Media meldden zondagavond dat de mensenrechtenorganisatie de nieuwe regering van premier Zoran Milanovic oproept snel en grondig onderzoek te doen naar de betrokkenheid van enkele hoge Kroatische functionarissen bij oorlogsmisdaden.

Genoemd worden onder meer voormalig voorzitter van het Kroatische parlement Vladimir Seks en oud-admiraal Davor Domazet.

De huidige regering moet de fouten van de vorige regering herstellen door voldoende middelen vrij te maken voor een snel en grondig onderzoek, aldus directrice Nicola Duckworth van Amnesty in Europa.

Toetreding EU

Door niets te doen heeft de vorige regering de slachtoffers van de oorlogsmisdaden volgens Amnesty gerechtigheid ontzegd. Het is niet zeker of Kroatië wel voldoet aan de voorwaarden om toe te treden tot de EU als het land geen onderzoek doet, aldus het rapport.

In Kroatië woedde begin jaren 90 een burgeroorlog toen het zich tegen de zin van de Servische minderheid losmaakte van voormalig Joegoslavië. Vladimir Seks was toen commandant van de zogeheten crisisstaf in Oost-Slavonië en admiraal Domazet was commandant van de inlichtingendienst van het Kroatische leger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen