ANP11 mrt '11 17:48

Aardbeving dreunt na op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag flink terrein verloren. De zware aardbeving en daaropvolgende tsunami in Japan werkten stevig door op het toch al niet optimistische gemoed van de beleggers.

In Amsterdam eindigde de AEX-index van 25 meest verhandelde fondsen 0,9 procent (3,07 punten) lager op 359,07 punten. De MidKap-index verloor 1,8 procent (11,46 punten) tot 622,69 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs boekten verliezen tot 1,2 procent. In Londen bleef de schade beperkt tot een min van 0,3 procent.

De aardbeving in Japan, de gespannen situatie in de Arabische wereld en de lage verwachtingen voor de eurotop over de schuldencrisis zorgden de hele dag voor een sombere stemming op de beursvloeren. Die werd er 's middags niet beter op toen uit nieuwe cijfers bleek dat het consumtentenvertrouwen in de Verenigde Staten afgelopen maand onverwacht sterk is gedaald.

Aegon

Verzekeraar Aegon was de sterkste daler in de AEX, met een koersverlies van 2,7 procent. Aegon is via Sony Life Insurance actief in Japan en wordt mogelijk ook geraakt door de Japanse beving via haar Amerikaanse herverzekeringsdochter Transamerica Reinsurance. Ook op andere Europese beurzen hoorden de herverzekeraars tot de grootste dalers. Munich Re verloor in Frankfurt ruim 4 procent, Swiss Re ging 3,5 procent omlaag.

In de MidKap ging tankopslagbedrijf Vopak hard onderuit (min 5,6 procent). De cijfers over 2010 die voor opening van de beurs werden gepresenteerd voldeden aan de verwachtingen van analisten en van het bedrijf, maar Vopak waarschuwde dat de winst in 2011 minder hard zal groeien dan vorig jaar.

Ballast Nedam

Bouwer Ballast Nedam was een van de weinige duidelijke winnaars aan het Damrak. Het bedrijf presteerde vorig jaar beter dan verwacht en denkt de resultaten dit jaar op peil te kunnen houden. Het aandeel werd ruim 5 procent meer waard.

Metaalspecialist AMG meldde contracten te hebben afgesloten met ,,traditionele klanten'' voor de levering van tantalium. Het gaat om een grondstof die gebruikt wordt bij de productie van een scala aan producten, van vliegtuigmotoren tot iPhones. Het aandeel klom 0,7 procent.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met bijna 2 procent tot 100,80 dollar. De koers van de euro steeg licht tot 1,3850 dollar, tegen 1,3805 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen