ANP25 mei '11 09:13Aangepast op 25 mei '11 09:46

Lagere opening Damrak

AMSTERDAM (AFN) - Op het Damrak in Amsterdam is de belangrijkste graadmeter woensdag lager aan de handelsdag begonnen. Beleggers mijden risico's door twijfels over het herstel van de wereldeconomie en aanhoudende zorgen over de schuldenproblematiek in Europa.

De AEX-index noteerde na een halfuur handel 0,6 procent lager op 341,26 punten. De index voor middelgrote bedrijven, deMidKap, verloor eveneens 0,6 procent en kwam op een stand van 621,47 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen daalden 0,5 tot 0,8 procent.

Twijfels over het herstel van de wereldeconomie werden dinsdag gevoed door tegenvallende macrocijfers. De problemen met de schulden van Griekenland blijven als een donkere wolk boven de markt hangen. ,,Zolang daarvoor nog geen oplossing is geweest, zullen de graadmeters zich ook niet herstellen'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. ,,Het is een nerveuze en afwachtende markt.''

Vopak

Bedrijfsnieuws kwam er woensdag onder meer van Vopak, TenCate en Boskalis. Tankopslagbedrijf Vopak meldde dat het een nieuwe opslagterminal gaat bouwen in China. Vopak won 0,5 procent. Technisch textielproducent TenCate heeft een belang genomen in sportconstructiebedrijf Hellas. Financiële gegevens werden niet gemeld. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Boskalis heeft een contract gekregen voor het aanleggen van twee stroomkabels tussen Java en Bali ter waarde van 20 miljoen euro. De baggeraar maakte ook bekend een nieuw kabellegschip te bestellen bij Samsung. Het aandeel verloor 1 procent.

Grootste daler

Het aandeel van bodemonderzoeker Fugro daalde 1,7 procent en was daarmee de op een na grootste daler in de AEX.Kepler Capital verlaagde het advies voor het aandeel en het koersdoel.

Later op de dag kan het Amerikaanse macrocijfer over duurzame goederen in april de markten mogelijk nog in beweging zetten. Er wordt een daling van 2,2 procent verwacht. ,,Dat is de nasleep van de aardbeving in Japan'', aldus Geerken. In maart was er nog een stijging van 4,1 procent.

Splitsing TNT

In de middag komen de aandeelhouders van postconcern TNT bij elkaar om te spreken over de aanstaande splitsing van het bedrijf. Woensdagochtend werd bekend dat de OPTA een procedure tegen TNT over de tarieven heeft ingetrokken. Het aandeel TNT noteerde 0,2 procent lager.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 98,73 dollar, Brentolie daalde met 0,8 procent tot 111,62 dollar.

De koers van de euro stond woensdagochtend op 1,4020 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag was de euro 1,4105 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen