ANP12 dec '11 15:54Aangepast op 12 dec '11 16:54

Beurzen verliezen vertrouwen in crisisplan

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen doken maandag eensgezind in de rode cijfers. Na het aanvankelijke enthousiasme over het strengere begrotingspact in de eurozone twijfelden beleggers of de maatregelen wel voldoende zijn om de schuldencrisis in te dammen. Ook waren ze bezorgd over de economische impact van de plannen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 2 procent lager op 298,48 punten. De MidKap-index zakte 3 procent tot 446,42 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 1,4 en 2,8 procent.

De negatieve stemming werd veroorzaakt door kredietbeoordelaar Moody's, die waarschuwde dat de kredietwaarderingen van EU-landen onder druk blijven staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de schuldencrisis te bezweren.

IMF

Ook liet directeur Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds weten dat het EU-akkoord een stap in de goede richting is, maar nog geen gehele oplossing voor de schuldencrisis biedt.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat banken opnieuw miljarden euro's bij de ECB hebben gestald. Banken brengen hun overtollige middelen liever naar de centrale bank dan dat ze het geld tegen een hogere rente aan elkaar uitlenen. De Europese bankentoezichthouder EBA waarschuwde al dat banken een nieuwe kredietcrisis kunnen veroorzaken als ze te risicomijdend blijven.

Beleggers

De rente-ontwikkelingen op de obligatiemarkten toonden ook aan dat beleggers het begrotingspact van de eurolanden niet genoeg vinden om een eind te maken aan de eurocrisis. De 10-jarige rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties liepen weer flink op.

In de AEX voerden bank en verzekeraar ING en verzekeraar Aegon de dalers aan met verliezen van 7,4 procent. Roestvrijstaalfabrikant Aperam volgde op de voet met een verlies van 6,6 procent. Staalconcern ArcelorMittal leverde 5,5 procent in.

Pharming

In de MidKap was Pharming de enige stijger met een winst van 4,6 procent, nadat het biotechnologiebedrijf een Amerikaans patent kreeg op het gebruik van zijn product Ruconest/Rhucin.

Buizenfrabrikant Wavin zakte 1,6 procent tot 8 euro. Het Mexicaanse bedrijf Mexichem liet weten enkele aandeelhouders met significante belangen in Wavin te hebben benaderd met het overnamebod van 9 euro per aandeel en positieve reacties te hebben ontvangen.

Saab

De handel in Swedish Automobile werd stilgelegd nadat een Zweedse krant meldde dat Saabtopman Victor Muller mogelijk maandag nog het faillissement van het noodlijdende Zweedse automerk aanvraagt. Bij het laatste moment van handel stond het aandeel ruim 19 procent lager op 0,21 euro.

De euro stond ook onder druk en was 1,3212 dollar waard, tegen 1,3375 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 97,90 dollar per vat en Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 107,46 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen