ANP12 mei '11 13:20Aangepast op 12 mei '11 16:56

De Jager praat Kamer bij over Griekenland

Minister Jan Kees de Jager. ANP
Minister Jan Kees de Jager. ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister Jan Kees de Jager van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank hebben donderdag in een vertrouwelijk overleg de financiële specialisten van de Tweede Kamerfracties bijgepraat over de situatie rond Griekenland en Portugal in de Europese schuldencrisis.

De Jager wilde later op de dag inhoudelijk niets zeggen over het gesprek, maar hij gaf wel aan dat het ,,niet voor niks is''', als een minister Kamerleden vraagt terug te komen van reces. Belangrijk in het gesprek was volgens de minister de interactie: Kamerleden konden hem ook vragen stellen.

De materie was volgens hem te vertrouwelijk voor een openbaar overleg of voor een openbare brief aan de Kamer. De Jager ontkende dat hij de Kamer om een ,,mandaat in welke zin dan ook'' voor bijvoorbeeld een nieuwe hulpoperatie aan Griekenland zou hebben gevraagd.

Herstructurering

De Jager wilde ook niet speculeren over een herstructurering van de schulden van Griekenland, waarin een deel van de schuld zou worden kwijtgescholden. ,,Ik weet dat de consequenties gigantisch zijn, er wordt soms veel te makkelijk over gesproken. Iedereen in Europa in een officiële functie: doe alsjeblieft voorzichtig'', zei de minister over de voortdurende speculaties.

Hij herhaalde dat stabiliteit in de eurozone in het Nederlands belang is. ,,Mijn verwachting is dat we tot een oplossing kunnen komen in Europa en daarmee een nieuwe financiële crisis kunnen voorkomen. Het is lastig, het is een moeilijke opgave, maar daar moeten we de schouders onder zetten, want het alternatief is uiterst weinig aantrekkelijk.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen