ANP7 dec '11 07:47Aangepast op 7 dec '11 08:35

'Hogere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zullen woensdag naar verwachting hoger openen. Het vertrouwen onder beleggers dat de Europese leiders later deze week met een daadkrachtig antwoord zullen komen op de schuldencrisis lijkt weer toe te nemen.

Volgens EU-president Herman Van Rompuy is er maar een beperkte Europese verdragswijziging nodig om binnen de eurozone meer begrotingsdiscipline te krijgen. Dat blijkt uit een rapport in handen van persbureau Reuters, dat tijdens de Europese top donderdag en vrijdag door de Europese regeringsleiders zal worden besproken.

Aan het bedrijvenfront kondigde bank en verzekeraar ING woensdag aan in het vierde kwartaal een last te nemen van tussen 0,9 en 1,1 miljard euro op Amerikaanse lijfrentepolissen die hoofdzakelijk tussen 2003 en 2009 zijn verkocht.

Wavin

Buizenfabrikant Wavin liet dinsdagavond weten het verhoogde bod van het Mexicaanse bedrijf Mexichem nog te laag te vinden. Het bod is onacceptabel, aldus Wavin, omdat de prijs van 9 euro per aandeel ,,het bedrijf en de vooruitzichten onderwaardeert''. Mexichem verhoogde dinsdag het niet bindende bod van 8,50 euro per aandeel, dat in november werd uitgebracht, met 0,50 cent.

Verzekeraar Aegon heeft dinsdagavond tijdens de jaarlijkse analisten- en beleggersconferentie in New York zijn financiële doelstellingen bevestigd. Het onderliggend resultaat voor belastingen zal volgens topman Alexander Wynaendts echter groeien met een percentage aan de onderkant van de bandbreedte die Aegon eerder heeft aangegeven.

Noodfonds

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen woensdag omhoog. Het optimisme over de aanpak van de Europese schuldencrisis keerde terug in de markt nadat de zakenkrant Financial Times meldde dat het Europese noodfonds mogelijk wordt uitgebreid. In Tokio eindigde de Nikkei 1,7 procent hoger.

De beurzen op Wall Street boden dinsdag bij het einde van de handel een gemengd beeld. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 12150,13 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1258,47 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 2649,56 punten.

AEX

De Europese aandelenbeurzen konden eerder op de dag ook nauwelijks richting kiezen. De AEX-index in Amsterdam stond vrijwel de hele dag op lichte winst, maar kwam kort voor sluiting alsnog in de rode cijfers terecht en sloot 0,1 procent lager op 304,80 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 465,79 punten. De beurs in Parijs verloor 0,7 procent en Frankfurt zakte 1,3 procent. Londen sloot vlak.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3443 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,78 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 111,29 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen