ANP10 mrt '11 15:55Aangepast op 10 mrt '11 16:47

Pharming en Spyker onderuit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelen van biotechnologiebedrijf Pharming en autobouwer Spyker waren donderdag de grote verliezers op het Damrak. Op de Amsterdamse beurs was de stemming verder negatief door zorgen over de Europese schuldencrisis en de wereldeconomie.

De AEX-index stond met een klein uur handel voor de boeg 1,4 procent lager op 361,21 punten. De MidKap-index daalde 1,7 procent tot 632,38 punten. De beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen daalden 1,2 tot 1,7 procent.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen de afgelopen week meer is toegenomen dan verwacht. De Dow-Jonesindex stond ruim een uur na de beursopening in New York 1,7 procent in de min.

Verkoopdoelstellingen

Het aandeel Pharming verloor bijna 15 procent tot iets minder dan 10 eurocent. Uit een melding bij beurstoezichthouder AFM, bleek dat investeringsfond Socius zijn belang in Pharming heeft teruggebracht. Sinds Pharming eind februari bekend heeft gemaakt dat een aanvraag voor markttoegang in de VS voor het medicijn Rhucin niet in behandeling is genomen, is de koers ongeveer gehalveerd.

De Russische investeerder Antonov zei in een Zweeds interview dat autobouwer Saab de verkoopdoelstelling van 80.000 auto's dit jaar niet zal halen. Spyker, de eigenaar van Saab, ontkende dat de doelstelling is losgelaten. Desalniettemin stond het aandeel Spyker in de middag bijna 9 procent in de min.

Nieuwe olievelden

Biotechnologiebedrijf OctoPlus werd 3 procent meer waard. Het bedrijf liet weten dat zijn licentiepartner Biolex eind maart de resultaten van een studie voor het medicijn Locteron zal presenteren.

Bodemonderzoeker Fugro, een dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, publiceerde beter dan verwachte cijfers en toonde zich positief over de omzetontwikkeling dit jaar. ,,Het bedrijf ziet er erg goed uit. Hoe hoger de olieprijzen, hoe groter de zoektocht naar nieuwe velden'', zei Blok. Het aandeel daalde in de AEX desondanks 3,6 procent.

Grontmij

Advies- en ingenieursbureau Grontmij meldde over 2010 een omzetstijging van 15 procent tot 922 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 46,5 miljoen euro. Dit was iets minder dan analisten hadden verwacht. Het aandeel zakte 4,7 procent.

De euro was donderdagmiddag 1,38 dollar waard, tegen 1,3905 dollar aan het eind van de handel op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen