ANP2 dec '11 13:43

Syrië geen belangrijke handelspartner

DEN HAAG (ANP) - Syrië is voor Nederland geen belangrijke handelspartner. Nederland exporteert maar weinig naar het land en ook de invoer is niet groot.

In 2009 voerde Nederland voor ruim 233 miljoen euro aan goederen uit naar Syrië, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is maar een fractie van de totale export die in 2010 370,9 miljard euro bedroeg. De belangrijkste exportproducten naar Syrië zijn brandstof, chemicaliën, voedingsmiddelen en machines.

Andersom is Nederland ook voor Syrië geen belangrijke leverancier. Van de totale Syrische goedereninvoer komt 1,8 procent uit Nederland.

Geen grote bedragen

Ook wat de Nederlandse invoer uit Syrië betreft, gaat het niet om grote bedragen. In 2009 werd voor 270,2 miljoen euro aan producten uit Syrië gehaald, terwijl de totale Nederlandse goedereninvoer in 2010 uitkwam op 332,3 miljard euro. Veruit het belangrijkste importproduct uit Syrië is ruwe olie. Dat maakt ruim 96 procent van de totale invoer uit Syrië uit.

Vanaf de Syrische kant bekeken is Nederland naar verhouding een bescheiden exportbestemming. In 2009 ging 4,7 procent van de totale Syrische goederenuitvoer naar Nederland.

Ook de directe investeringen van Nederlandse bedrijven in Syrië zijn met een totale waarde van 10 miljoen euro in 2009 zeer bescheiden, aldus het CBS. Ter vergelijking: de totale waarde van directe investeringen van Nederlandse bedrijven in de hele wereld was in 2009 660 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen