ANP31 okt '11 07:53Aangepast op 31 okt '11 08:29

Lagere opening AEX verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal maandag lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen aan de laatste handelsdag van oktober beginnen.

,,De AEX zal zo'n 3 punten lager openen. Na de euforie van vorige week doen de beurzen een stapje terug. Er wordt nu scherper gekeken naar de details en de uitvoering van het crisisplan. Daarnaast werd in Japan ingegrepen om de yen te verzwakken. Dat is goed voor de Japanse export, maar minder goed voor de Amerikaanse'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van het HaagsEffektenkantoor.

In Amsterdam opende TNT Express maandag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. De omzet van de pakketbezorger lag min of meer in lijn met de verwachtingen.

G20

De 20 belangrijke industrielanden die komende week bijeenkomen, willen de financiële sector strenge hervormingen opleggen. Dat blijkt volgens het blad Der Spiegel uit het ontwerp van de slotverklaring van de G20-bijeenkomst, die naar het blad zou zijn uitgelekt. De G20 wil dat banken nog een aanzienlijk groter eigen kapitaal erop nahouden dan op dit moment verplicht is.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bevestigde vrijdag de hoogste kredietwaardigheid van het Europese steunfonds EFSF. De vooruitblik voor hetEFSF is stabiel. De omvang van het fonds werd donderdag na een speciale EU-top vergroot van 440 miljard euro naar 1000 miljard euro.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen maandag omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 0,7 procent lager. De Japanse regering greep maandag in op de financiële markten om de yen te verzwakken. Een te dure yen drijft de prijs van Japanse producten op, wat slecht is voor de export.

In New York deden beleggers het vrijdag rustig aan, na de sterke koerswinsten een dag eerder. De Dow-Jonesindex eindigde met een plusje van 0,2 procent op 12.231,11 punten.

S&P

De S&P 500 steeg een half punt tot 1285,08 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 0,1 procent omlaag tot 2737,15 punten. De S&P 500 is deze maand al meer dan 13 procent gestegen. Daarmee ligt de graadmeter op koers voor de sterkste winst in een maand sinds oktober 1974.

Ook in Europa verzilverden beleggers vrijdag een deel van de winsten van een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent lager op 313,01 punten. DeMidKap zakte 0,6 procent tot 496,70 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 0,6 procent omlaag, Frankfurt sloot 0,1 procent hoger.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,4002 dollar waard tegen 1,4165 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 92,65 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,7 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen