ANP29 dec '11 19:11Aangepast op 29 dec '11 21:47

Theater Helmond valt ten prooi aan vlammen

HELMOND (ANP) - Theater 't Speelhuis in Helmond is donderdagavond door brand verwoest. Volgens burgemeester Fons Jacobs moet het gebouw als verloren worden beschouwd. Het gebouw staat in de buurt van woningen en meerdere winkels. De politie heeft geen aanwijzingen dat er slachtoffers zijn gevallen bij de grote brand, waarvan de oorzaak nog onbekend is.

De brand sloeg rond half 9 over naar twee naastgelegen kubuswoningen, aldus de brandweer. Het vuur bereikte niet de bibliotheek naast het theater.

De gemeente Helmond adviseert bewoners in het centrum van de stad wel met klem hun ramen en deuren te sluiten; de brand genereert veel rook, die erg schadelijk kan zijn om in te ademen, aldus een zegsman. Er is geen reden om aan te nemen dat er zich gevaarlijke stoffen in het gebouw bevonden. Honderden mensen kwamen op de brand af.

Woningen ontruimd

Zeker 20 woningen in de buurt van het gebouw zijn ontruimd. Ook de bibliotheek naast het theater is ontruimd. De brand zou zijn overgeslagen naar de bibliotheek, waaruit ook rook komt. Rond het gebouw zijn ook geparkeerde auto’s weggetakeld zodat de brandweer zijn werk goed kan doen.

Het a capella zanggezelschap Montezuma’s Revenge zou donderdagavond in het gebouw optreden. Alle apparatuur van de groep is verloren gegaan door de brand.

Kubussen

Het theater wordt ook wel het Speelhuistheater genoemd. Het theater is gevestigd aan het Speelhuisplein. Het gebouw bestaat uit meerdere kubussen. Het is ontworpen door Pieter Blom, die ook de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam ontwierp.

Het gebouw kan herbouwd worden, volgens Abel Blom, de zoon van de architect. ,,Ik kan nauwelijks beseffen dat het geweldige kunstwerk van mijn vader als verloren moet worden beschouwd’’, aldus Abel Blom. Wat hem betreft zou het gebouw moeten worden herbouwd. ,,Alle tekeningen zijn er nog. Dus wat mij betreft beginnen we morgen.''

Blom noemt 't Speelhuis ,,een zeer dierbare plek voor zowel mij als mijn vader.'' Hij is van plan vrijdag een bezoek te brengen aan de ruïnes van het theater.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen