ANP11 mei '11 14:04

Justitie pakt 55 miljoen van criminelen

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Criminelen zijn vorig jaar 55 miljoen euro kwijtgeraakt aan justitie. Uit het jaarverslag van het Openbaar Ministerie (OM), dat woensdag is verschenen, blijkt dat justitie voor 34 miljoen euro aan crimineel geld heeft 'geplukt' en voor 21 miljoen euro verbeurd heeft verklaard. Eind 2009 stond de teller op totaal 50 miljoen euro, aldus het OM.

Het streven is om vanaf 2018 jaarlijks 100 miljoen euro weg te halen bij misdadigers. ,,Door crimineel vermogen af te nemen wordt recht gedaan aan het idee dat misdaad niet mag lonen'', meldt het OM. Om dit te bereiken moet vanaf 2013 jaarlijks 20 miljoen euro méér van criminelen worden afgepakt.

Verder is in het jaarverslag te lezen dat het OM vorig jaar 20.000 strafzaken (8,7 procent) minder bij de rechtbanken heeft aangebracht dan in 2009. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn de verminderde opsporingscapaciteit bij de politie en de invoering van een nieuw registratiesysteem bij het OM.

Gerichter en intensiever

Politie en justitie willen de komende jaren twee keer zo veel criminele organisaties aanpakken dan nu het geval is. ,,De aanpak van misdaadorganisaties moet gerichter en intensiever'', kondigt de baas van het OM, Harm Brouwer, aan.

,,Op dit moment wordt door capaciteitsproblemen gemiddeld slechts een vijfde deel van de criminele groeperingen opgespoord en vervolgd die zich bezighouden met drugshandel, witwassen van crimineel geld en mensenhandel'', constateert Brouwer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen