ANP25 mei '11 16:03Aangepast op 25 mei '11 16:57

Macrocijfer VS zet beurzen lager

AMSTERDAM (AFN) - De toonaangevende Europese graadmeters stonden woensdagmiddag aan het eind van de middag in de plus. Hogere standen op Wall Street gaven de handel in Europa steun.

De AEX-index met hoofdfondsen in Amsterdam noteerde met ruim een half uur te gaan 0,5 procent hoger op 345,03 punten. De MidKap voor het middensegment noteerde 0,2 procent hoger op 626,19 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stonden er winsten tot 0,5 procent op de borden.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger. De breder samengestelde S&P 500 won ook 0,2 procent.

Vulkaan

In Europa stonden bankaandelen zoals die van BNP Paribas, Unicredit en Société Générale hoger. ING in Amsterdam kreeg er 1,6 procent bij, terwijl Aegon 0,7 procent in de plus stond.

De grootste stijgers in de AEX bleven Ahold en Air France-KLM. De laatste profiteerde van nieuws dat de IJslandse vulkaan gestopt is met het spuwen van as en hierdoor zal het effect op de luchtvaart afnemen. Het aandeel won 1,6 procent.

Eigen notering

Supermarktconcern Ahold noteerde 2,4 procent hoger. Er waren berichten dat Amerikaanse grutters hun prijzen konden verhogen. Ahold is voor iets meer dan de helft van zijn omzet afhankelijk van de VS.

Gedurende de middag komen de aandeelhouders van postconcern TNT bij elkaar om te praten over de splitsing. Stemmen ze in met de opdeling, dan zullen het postbedrijf en het expressonderdeel vanaf donderdag ieder een eigen notering hebben. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.

Olie en euro

In de MidKap was Vopak een opvallende stijger met een plus van 3,4 procent. Met die winst was het ook bijna de grootste stijger aan hetDamrak. Het tankopslagbedrijf gaat een nieuwe terminal bouwen in China, zo werd woensdag bekend.

De prijs van Amerikaanse olie was nagenoeg onveranderd op 99,50 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder tot 113,35 dollar.

De euro was 1,4080 dollar waard tegen 1,4105 dollar aan het einde van de handeldag in Europa dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen