ANP13 jun '11 11:54Aangepast op 13 jun '11 13:05

Spyker uitblinker op rustig Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen kwamen maandag nauwelijks in beweging vanwege de viering van Pinksteren in diverse landen. Spyker Cars was de uitblinker op het Damrak nadat het bedrijf voor de tweede keer in korte tijd een overeenkomst met een Chinese branchegenoot aankondigde.

De AEX-index noteerde rond kwart voor twaalf onveranderd op 333,96 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 604,12 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 0,2 procent omhoog, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent daalde.

Spyker Cars gaat, na een eerdere overeenkomst met Pang Da, in zee met het eveneens Chinese Zheijang Youngman Lotus Automobile. Youngman neemt een belang van 29,9 procent in het moederbedrijf van Saab voor 136 miljoen euro. Pang Da vergroot zijn eerdere investering tot 109 miljoen euro. Daarmee is volgens Spykertopman Victor Muller de financiering voor de middellange en lange termijn veiliggesteld. Spyker Cars koerste ruim 27 procent hoger.

Nauwelijks noemenswaardige uitslagen

Op enkele zogeheten pennystocks, aandelen die een paar cent waard zijn, na waren er nauwelijks noemenswaardige uitslagen. TNT Express (min 1 procent) was de sterkste daler in de AEX. Het aandeel staat al langer onder druk door een reeks negatieve analistenrapporten. Deutsche Bank vindt het aandeel bijvoorbeeld te duur ten opzichten van de Amerikaanse concurrenten FedEx en UPS.

Handelaren verwachten dat de negatieve teneur op de Europese beurzen nog wel even aanhoudt. Dat heeft te maken met de Europese schuldencrisis, met name rond Griekenland, en signalen van een vertraging van de Amerikaanse en Chinese economieën.

De Griekse schulden

Europese beleidsmakers zijn in een impasse beland over de vraag of en hoe particuliere beleggers betrokken moeten worden bij een herstructurering van de Griekse schulden. De Europese Centrale Bank is tegen een voorstel van Duitsland om bestaande obligatieleningen om te zetten in nieuwe leningen met een looptijd van zeven jaar. Griekenland zou daarmee de tijd krijgen om zijn financiële huishouding op orde te krijgen.

Duitsland is op zijn beurt tegen het verlengen van de looptijden van de Griekse obligaties die de ECB bezit als de centrale bank een 'zachte' herstructurering voorstelt.

Het gesteggel

Het gesteggel over de Griekse schuldencrisis zorgde maandag voor een daling van de euro ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,4340 dollar ten opzichte van 1,4360 bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

,,Wat de euro nodig heeft is een oplossing voor de Griekse tragedie, maar politici en centrale bankiers lijken die voorlopig niet te vinden'', aldus valutahandelaara Kit Juckes van Société Générale. Hij verwacht dat de euro zich voorlopig zal bewegen tussen 1,40 dollar en 1,47 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen