ANP20 aug '11 17:40

'Kamp moet vitaliteitsregeling aanpassen'

Minister Henk Kamp. ANP
Minister Henk Kamp. ANP

AMSTERDAM (ANP) - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) kan de zorgen die in de vakbeweging leven over de pensioenen van mensen met een zwaar beroep temperen, door de vitaliteitsregeling aan te passen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei zaterdag erop te rekenen dat de minister de nieuwe regeling, die in de plaats komt van de spaarloon- en de levensloopregeling, ook gaat laten gelden voor het vroegpensioen. De vitaliteitsregeling is bedoeld om mensen langer aan het werk te houden. In het regeerakkoord staat nadrukkelijk dat de regeling wel mag worden gebruikt voor scholing, het opzetten van een eigen bedrijf of voor deeltijdpensioen, maar niet voor vervroegd pensioen. Jongerius vindt het ,,een beetje gek dat je voor alles mag sparen, behalve voor het vroegpensioen''.

De minister wilde niet reageren op de uitspraken van Jongerius. Ook hoe de meest kritische FNV-bond, Bondgenoten, over deze aanpassing denkt, is niet bekend. Volgens Jongerius kan de wijziging ,,een bouwsteen'' zijn voor een oplossing van de zorgen die breed in de vakbeweging leven.

Moonwalk

Kamp herhaalde zaterdag in de Volkskrant dat hij bekijkt of de korting op de AOW voor mensen die eerder willen stoppen met werken voor de lage inkomens iets kan worden verzacht. De minister heeft dit eerder al aangekondigd aan de Tweede Kamer. Details over hoe hij dat precies wil doen en waar hij het geld vandaan haalt, gaf hij echter niet prijs.

Bondgenoten hekelt dat de minister geen concrete maatregelen noemde. ,,Kamp doet een moonwalk'', zei bestuurslid Anja Jongbloed. ,,Hij beweegt wel, maar hij blijft op zijn plaats.''

Cohen

PvdA-leider Job Cohen verwees naar de moties die mede namens zijn partij zijn ingediend. Als het kabinet de eisen van de PvdA niet inwilligt, gaat de partij niet akkoord, waarschuwt hij. ,,Het moet op een behoorlijke manier worden geregeld dat mensen met een laag inkomen die hard hebben gewerkt op hun 65e kunnen stoppen met werken'', aldus Cohen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt juist dat Kamp zich te veel door de FNV laat leiden. ,,Onverantwoord dat het kabinet mensen stimuleert eerder met pensioen te gaan in een tijd dat we juist van iedereen moeten vragen langer en meer te werken. Waarom laat Kamp zich door Jongerius de wet voorschrijven? In ruil voor een polderdeal geeft de VVD haar hele economische programma op."

Gerelateerde artikelen