ANP31 dec '11 18:41Aangepast op 31 dec '11 19:17

PIN houdt na ruim 20 jaar op te bestaan

AMSTERDAM (AFN) - Zondag gaat het merk PIN officieel ter ziele en zou er eigenlijk niet meer betaald kunnen worden door te pinnen. In plaats daarvan gaat betalen voortaan via het nieuwe pinnen, met een pasje met chip. De bedoeling was dat alle betaalautomaten op 1 januari om zouden zijn, maar dat is niet gelukt.

Volgens betaalorganisatie Currence, eigenaar van het merk PIN, was in december ongeveer 95 procent over op het nieuwe pinnen. De rest moet in het eerste kwartaal overgaan, waarna PIN definitief ontmanteld wordt en er niet meer betaald kan worden met pasjes met alleen een magneetstrip.

PIN stamt uit eind jaren tachtig, begin jaren negentig en werd opgericht op aangeven van De Nederlandsche Bank, die graag zag dat de banken een uniform betaalsysteem hadden. Via BeaNet werd dat uiteindelijk PIN, wat staat voor Persoonlijk Identificatie Nummer (PIN). In 1990 werd het bekende blauwe logo breed geïntroduceerd.

'Pinnen'

In 1990 telde Nederland nog 4500 betaalautomaten, een jaar later werd er 22,7 miljoen keer betaald met een pinpasje, in 1992 wist het woord 'pinnen' zich een plaats te veroveren in de Van Dale.

Het duurde nog even voordat betalen met een pasje echt omarmd werd, de overgang van Albert Heijn op pinnen heeft daarbij flink geholpen. Vorig jaar werd ruim 2,1 miljard keer gepind en waren er bijna 260.000 automaten aangesloten.

Het nieuwe pinnen moet veiliger zijn. Doordat de magneetstrip verdwijnt, zouden skimmers geen kans meer moeten krijgen om de gegevens van de pasjes te kopiëren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen