ANP24 mei '11 11:27

Afspraken met Frankrijk over landbouw

PARIJS (AFN) - Nederland en Frankrijk zitten op één lijn bij belangrijke onderdelen van het Europees landbouwbeleid. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) dinsdag in Parijs na een onderhoud met de Franse landbouwminister Bruno Le Maire.

,,We hebben duidelijke piketpalen geslagen'', aldus Bleker. Beide bewindslieden zijn het erover eens dat subsidie van de Europese Unie moet worden gebruikt voor ,,groene prestaties'' van boeren, zoals landschapsbeheer en innovatie in de bedrijfsvoering. Ook is afgesproken dat de hoogte van het landbouwbudget ook na 2013 nominaal intact blijft, aldus Bleker.

Bleker heeft ook gesproken over de Nederlandse vissers die in de haven van Boulogne in botsing zijn gekomen met Franse vissers. Een nieuwe gedragscode moet ervoor gaan zorgen dat de vissers, die in hetzelfde gebied vissen, in de toekomst beter met elkaar omgaan.

Le Maire en Bleker maken zich zorgen over de toenemende concurrentie van Brazilië en Argentinië op de wereldmarkt van rundvlees. Deze landen doen er alles aan om opkomende markten als China en India te veroveren, aldus Bleker. Nederland steunt het Franse initiatief om een ambtelijke werkgroep op hoog niveau in te stellen, die zich gaat buigen over de vraag hoe de concurrentiepositie van de Europese landen kan worden verbeterd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen