ANP13 mei '11 19:56Aangepast op 13 mei '11 21:19

FNV op één lijn over pensioenen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De FNV is het na een maand van intern beraad eens geworden over een nieuw pensioenstelsel. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vrijdagavond na overleg tussen het bestuur van de vakcentrale en de aangesloten bonden.

,,We hebben een gezamenlijke inzet. Wat ons betreft gaan de onderhandelingen met de werkgevers weer van start'', aldus Jongerius.

Grootste punt van kritiek binnen de vakbeweging op de pensioenplannen die met de werkgevers waren afgesproken, was dat er te weinig zekerheid werd geboden over de toekomstige uitkeringen, omdat te veel werd ingezet op de mogelijkheid om de hoogte van de uitkeringen aan te passen aan gestegen lonen of prijzen.

'En en'

,,We hebben een model gevonden waarin het niet meer 'of of' is, maar 'en en'', zei Jongerius. In het nieuwe plan is een balans gevonden waar alle vakbondsvoorzitters zich in kunnen vinden.

In plaats van een wettelijke garantie komt er in het plan een voorwaardelijke garantie op de hoogte van de pensioenuitkering. Pensioenfondsen kunnen daarbinnen eigen keuzes maken, afhankelijk van de situatie van het fonds. ,,De deelnemers van de pensioenfondsen hebben gewonnen'', zei voorzitter Henk van der Kolk van de meest kritische bond, FNV Bondgenoten.

Volgens hem is de zekerheid bij financiële tegenvallers in het nieuwe FNV-plan beter gegarandeerd. ,,Maar we hebben pas een goed verhaal als er een echt akkoord ligt. En dat moeten we met de werkgevers afsluiten'', aldus Van der Kolk. Werkgevers wilden vrijdagavond niet inhoudelijk reageren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen