ANP8 mrt '11 17:53Aangepast op 8 mrt '11 18:11

Damrak sluit met kleine winst

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is dinsdag met een kleine winst gesloten. Aan het eind van de dag herstelden de Europese beurzen van verliezen eerder op de dag. Hogere koersen op de beurzen in New York inspireerden Europese beleggers.

De AEX-index sloot 0,30 punt (0,1 procent) hoger op 366,38 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 642,87 punten. De grote Europese beurzen van Londen en Frankfurt sloten nagenoeg vlak, de beurs van Parijs won 0,6 procent.

Het merendeel van de dag domineerden zorgen over de opgelopen olieprijs de stemming onder beleggers. De vrees is dat de duurdere olie de wereldwijde economische groei zal remmen.

Olieprijsdaling

In de middag ebden de zorgen echter weg. Een olieprijsdaling hielp daarbij. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 104,20 dollar. Na enkele uren handel stond de toonzettende Dow-Jonesindex in New York 1,1 procent hoger op 12.223 punten.

In de AEX-index was verzekeraar Aegon bovenin te vinden met een plus van 1,4 procent. Volgens persbureau Bloomberg onderhandelt het concern met de Franse herverzekeraar Scor over de verkoop van de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance.

Air France-KLM

Air France-KLM liet weten dat het passagiersvervoer in februari met 4,9 procent is gegroeid. Tegelijkertijd daalde het goederenvervoer met 3,1 procent. Het aandeel van de luchtvaartgroep kreeg er in de AEX 1,7 procent bij.

Bij de middelgrote fondsen in de MidKap was Heijmans de uitblinker. Het aandeel van het bouwbedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van ING en won 3,3 procent. ING verhoogde het koersdoel met 5 euro tot 22,50 euro op basis van de succesvolle herstructurering en de sterke jaarcijfers van Heijmans.

Europese chipindustrie

Analisten van ING lieten ook weten te beginnen met het volgen van de Europese chipindustrie. De aandelen ASML, ASMI en Besi kregen alledrie een koopadvies van de bank. ASML sloot in de AEX 0,6 procent lager, ASMI in de MidKap 2,5 procent hoger en Besi kreeg er 1 procent bij.

De euro verloor wat terreind op de dollar. De Europese munt stond op 1,3910 dollar, tegen 1,3970 dollar aan het eind van de handel op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen