ANP8 mrt '11 15:49Aangepast op 8 mrt '11 16:56

Grondstoffen onderuit op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zakten dinsdag in de loop van de middag steeds verder in het rood. Grondstofgerelateerde bedrijven kregen de zwaarste klappen, onder meer door zorgen over het effect van dure olie op de economische groei.

Bijna een uur voor het slot stond de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,4 procent lager op 364,90 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,2 procent tot 642,08 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tot 0,5 procent terug.

De handel werd vanaf de opening bepaald door de zeer beweeglijke olieprijs, die op zijn beurt weer bepaald werd door de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Aanvankelijk daalde de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie met 1,7 procent van 106 naar 103 dollar. Dat verlies liep terug tot 0,6 procent en een olieprijs van 104,85 dollar.

Onrust

Beleggers vroegen zich af of de onrust in Noord-Afrika zal overslaan naar het olierijke Midden-Oosten. Voor vrijdag zijn protesten tegen het regime in Saudi-Arabië aangekondigd. Dat land herbergt een kwart van 's werelds olievoorraden.

Daar komt bij dat het IMF dinsdag zorgen uitte over de mogelijke oververhitting van opkomende landen als China en India. De economische groei in die landen gaat gepaard met forse inflatie, die nog eens extra wordt aangejaagd door de hoge olieprijs. Het IMF denkt vooralsnog echter dat de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten een tijdelijk effect heeft op de olieprijs.

Grondstofbedrijven

Grondstofbedrijven als Shell (min 1,7 procent) en ArcelorMittal (min 1 procent) hadden als zwaargewichten een grote rol in het verlies van de AEX-index. SBM Offshore, dat diensten levert aan de olie- en gasindustrie daalde 1,8 procent. Shells concurrenten BP en Total stonden tot 1,4 procent lager.

Verzekeraar Aegon voerde de AEX aan met een winst van 1,3 procent. Volgens persbureau Bloomberg onderhandelt het concern met de Franse herverzekeraar Scor over de verkoop van de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance. Aegon wilde geen commentaar geven.

Heijmans

Bij de middelgrote fondsen was Heijmans de uitblinker. Het bouwbedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van ING en won 3,3 procent. ING verhoogde het koersdoel met 5 euro tot 22,50 euro op basis van de succesvolle herstructurering en de sterke jaarcijfers van Heijmans.

De euro daalde ten opzichte van de dollar en noteerde 1,3890 dollar. Dat is ongeveer 1 cent minder dan bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Gerelateerde artikelen