ANP8 dec '11 17:48

Beurzen omlaag in afwachting eurotop

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. Beleggers waren teleurgesteld dat de Europese Centrale Bank (ECB) niets zei over het vergroten van het opkoopprogramma voor staatsobligaties van zwakke eurolanden. Ook waren beleggers voorzichtig in afwachting van de belangrijke eurotop op donderdag en vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 4,52 punten (1,5 procent) op 299,79 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 14,35 punten (3,1 procent) tot 453,12 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 2,5 procent omlaag. De beurs in Londen zakte 1,1 procent.

De beurzen gingen in de middag nog omhoog nadat ECB-president Mario Draghi tijdens een toelichting op het rentebesluit liet weten extra liquiditeitsmaatregelen te nemen om de banken te helpen. De opleving was echter van korte duur nadat bleek dat Draghi niets wilde loslaten over een mogelijke vergroting van het opkoopprogramma van staatsobligaties. De ECB verlaagde conform verwachting de rente van 1,25 naar 1 procent.

Kapitaaleisen voor banken

Na sluiting van de Europese beurshandel zal de Europese bankentoezichthouder EBA bekendmaken hoeveel kapitaal de banken moeten aantrekken om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen. Bronnen meldden aan persbureau Reuters dat het gaat om een bedrag van in totaal 114,7 miljard euro.

Beleggers waren vooral bezig met de Europese top op donderdag en vrijdag. Die wordt gezien als cruciaal voor het voortbestaan van de euro. Naar verwachting zullen de Europese regeringsleiders afspraken maken over strengere begrotingsregels en scherper toezicht op overheidsfinanciën van lidstaten.

Europese bankensector

De Europese bankensector had het erg lastig. Zo verloor Deutsche Bank 4,3 procent en Commerzbank daalde 9,5 procent. In Parijs ging BNP Paribas 5,7 procent achteruit. Société Générale verloor 4,5 procent en Crédit Agricole noteerde 4,3 procent in de min.

In de AEX ging ING 4,9 procent omlaag. Woensdag ging het aandeel ING al 4,7 procent onderuit na de bekendmaking van een grote afschrijving in de Verenigde Staten. Aegon verloor 3,4 procent en SNS Reaal daalde 4,6 procent in de MidKap.

TNT Express daalt

In de AEX was pakketbezorger TNT Express de sterkste daler met een min van 5,6 procent. TomTom hield lange tijd het hoofd boven water, maar moest uiteindelijk 0,9 procent terug. De fabrikant van navigatieapparatuur kondigde een forse reorganisatie aan. Daarbij gaan 457 banen verloren, zo'n 10 procent van het totale personeelsbestand. Het gaat om 255 gedwongen ontslagen waarvan circa de helft in Nederland.

De euro was 1,3315 dollar waard, tegen 1,3390 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 99,07 dollar per vat en Brentolie werd 1,2 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen