ANP24 mei '11 11:46

Grondstoffen zetten beurzen hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen vonden dinsdag na een vlakke opening de weg omhoog onder aanvoering van grondstofgerelateerde bedrijven. De winsten bleven beperkt vanwege de aanhoudende zorgen over de schuldencrisis, met name in Griekenland.

Rond kwart voor een koerste de AEX-index in Amsterdam 0,4 procent hoger op 343,82 punten. De MidKapsteeg 0,1 procent tot 625,39 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs noteerden de graadmeters tot 0,7 procent hoger.

De olieprijzen veerden op na de forse dalingen op maandag. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder en kostte bijna 99 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg met 1,3 procent tot 111,50 dollar. Het herstel bezorgde oliemaatschappij Shell (plus 1 procent) en toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie alsFugro (plus 1,8 procent) en SBM Offshore (plus 0,9 procent) winst.

Mijnbouw

Mijnbouw- en metaalbedrijven deden ook goede zaken dankzij hogere grondstofprijzen. ArcelorMittal, ThyssenKrupp, BHP Billiton en Rio Tinto noteerden tussen 1 en 1,8 procent hoger.

Luchtvaartbedrijven wisten de schijnwerpers ook weer op zich gericht. Ze schrappen vluchten op Noord-Engeland en Schotland in verband met de IJslandse aswolk. Air France-KLM boekte aanvankelijk een kleine winst, maar leverde daarna 0,8 procent in. Maandag ging er al 4,5 procent van de koers af.

Ahold

De koers van Ahold (plus 0,2 procent) reageerde nauwelijks op het bericht van het supermarktconcern dat financieel bestuurder Kimberly Ross opstapt. Rond Nutreco (plus 0,3 procent) staken voor de zoveelste keer geruchten de kop op over een op handen zijnde overname van concurrent Provimi. Ook dat nieuws lieten beleggers links liggen.

Beleggers houden de schuldencrisis in Griekenland nog steeds scherp in de gaten. Het land kondigde maandagavond aan onder meer staatsbank Hellenic Postbank en belangen in telecomgigant OTE, de havens in Piraeus en Thessaloniki en talrijke vliegvelden te willen verkopen. ,,Maar wie wil ze op dit moment kopen?'', zo reageerde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De koers van de euro stond dinsdagochtend op 1,4095 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de euro 1,4010 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen