ANP17 aug '11 08:34

'Amsterdamse beurs opent lager'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal woensdag naar verwachting lager openen, na de teleurstellende uitkomsten van het crisisoverleg tussen Frankrijk en Duitsland.

,,We gaan zo'n 1 tot 1,5 punt lager openen. Sarkozy en Merkel namen gisteren geen directe maatregelen om de crisis te bezweren. Ze blijven tegen euro-obligaties en willen een belasting heffen op financiële transacties. Dat is niet iets waar de markten op zitten te wachten'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van Haags Effektenkantoor.

Volgens Geerken bieden de uitkomsten van het crisisoverleg tussen Duitsland en Frankrijk in combinatie met de tegenvallende Europese economische groeicijfers van dinsdag weinig houvast voor de Europese beurzen om hoger te gaan.

Overwegend hoger

In Azië lieten de belangrijkste beurzen woensdag wel een overwegend hoger beeld zien. In Tokio werd daarentegen een klein verlies geleden onder aanvoering van de Japanse financiële fondsen en automakers. De Nikkei sloot 0,6 procent lager.

Op de Amsterdamse beurs opende industrieel toeleverancier Aalberts Industries woensdag voorbeurs de boeken. De omzet en winst van het bedrijf vielen in de eerste 6 maanden van het jaar hoger uit dan verwacht. Voor heel 2011 rekent Aalberts op een verdere toename van de omzet en de winst per aandeel.

Aandeel Arcadis

Ook het aandeel van advies- en ingenieursbureau Arcadis kan bewegen. De onderneming maakte een opdracht bekend van het Amerikaanse leger met een waarde van 20 miljoen dollar.

Zorgen over de Europese economie maakten dinsdag een voorlopig einde aan het herstel op Wall Street en op de meeste Europese beurzen. Na 3 dagen vankoerswinsten zetten slechte berichten over de economische groei in Europa en het uitblijven van concrete maatregelen tegen de schuldencrisis de beurzen op verlies.

Beleggers teleurgesteld

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,7 procent lager op 11.405,93 punten. De brede S&P 500-index zakte 1 procent tot 1192,76 punten.Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,2 procent achteruit tot 2523,45 punten.

Amerikaanse beleggers reageerden al teleurgesteld op de topontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Zij riepen op tot de vorming van een economische regering voor de eurozone, maar namen geen directe maatregelen om de onrust over de crisis in te dammen.

Belangrijke stem

Brussel moet volgens de plannen van Merkel en Sarkzoy in de toekomst een belangrijke stem krijgen in het begrotingsbeleid van de eurolanden. Landen die zich daarbij niet aan de regels houden, moeten volgens hen strenger worden gestraft.

De invoering van euro-obligaties en de verhoging van het noodfonds voor eurolanden zien beide regeringsleiders vooralsnog niet zitten. Wel riepen ze nogmaals op tot de invoering van een speciale belasting op transacties van financiële instellingen.

Dinsdag

In Amsterdam sloot de dinsdag AEX-index 0,8 procent lager op 291,51 punten. De MidKap ging 2,6 procent achteruit tot 477,51 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,3 en 0,5 procent. De FTSE-index in Londen klom in het laatste handelsuur naar een minieme winst van 0,1 procent.

De euro noteerde woensdag voorbeurs op 1,4393 dollar tegen 1,4415 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 87,28 dollar.

Gerelateerde artikelen