ANP19 sep '11 13:58

Nieuwe rechters benoemd in fraudeproces

HAARLEM (AFN) - In de zaak van vastgoedfraudeverdachten Dennis L. en Hans van T. zijn drie nieuwe rechters benoemd na de geslaagde wraking van rechtbankvoorzitter Rino Verpalen in april van dit jaar. Dat maakte de rechtbank in Haarlem maandag bekend.

De nieuwe rechtbankvoorzitter en twee collega-rechters zullen waarschijnlijk komend voorjaar beginnen met de behandeling van de rechtszaak tegen de twee verdachten in het omvangrijke vastgoedfraudeproces Klimop.

In de grote vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep staan in deze periode in totaal 14 verdachten terecht. Ze zouden tientallen miljoenen euro's hebben verdiend met het gunnen en afwikkelen van grote bouwprojecten en bij de afhandeling van grote vastgoedtransacties.

Verhoor

De rechtbank ging maandag na een zomerstop verder met het verhoor van vastgoedman Harry M. als getuige in de zaak van verdachte Rob L. M., zelf inmiddels ook officieel verdachte, beriep zich op zijn verschoningsrecht.

Rob L. was opvolger van medeverdachte Will F. als directeur van vastgoedbeheerder PREIM van Philips Pensioenfonds. Zij worden onder andere verdacht van oplichting en verduistering.

Schikking

L. heeft inmiddels voor enkele miljoenen euro's geschikt met Rabo Vastgoedgroep, Philips Pensioenfonds en de Belastingdienst, zo bevestigde advocaat Gabriel Meijers maandag. Het Openbaar Ministerie (OM) is akkoord gegaan met de schikking, maar was daarin geen partij.

Vorige week bleek dat Will F., voormalig accountant Eric F. en hun vennootschappen Universum Holding en Universum Beheer voor meer dan 15 miljoen euro hebben geschikt met de gedupeerde bedrijven. Ook betalen de vennootschappen elk een boete van 600.000 euro boete.

Strafeisen

De strafzaak tegen de verdachten staat los van de regelingen en gaat onverminderd door. Volgens de planning maakt het OM komende week maandag en dinsdag alle strafeisen bekend.

Diverse verdachten in de zaak hebben al voor ongekend hoge bedragen met de gedupeerde bedrijven geschikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen