ANP24 feb '11 16:13Aangepast op 24 feb '11 17:21

Aegon heeft bijna weer de handen vrij

DEN HAAG (AFN) - Aegon kan bijna weer zijn eigen lot bepalen. De verzekeraar maakte donderdag bekend nog eens 750 miljoen euro aan staatssteun terug te betalen en nog in de eerste helft van het jaar met het restant over de brug te komen. Na aflossing zal Aegon weer dividend uitkeren, kan het weer op overnamepad gaan en zelf het beloningsbeleid bepalen.

Om de terugbetaling te kunnen financieren, deed Aegon donderdag een aandelenemissie van 903 miljoen euro. Zodra het geld binnen is, wordt het overgemaakt aan de staat. Bovenop de 750 miljoen euro komt een terugbetaalpremie van 50 procent waarmee het totale bedrag op 1,125 miljard euro komt. Daarna resteert nog een keer 750 miljoen euro.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen toonde zich positief over het vooruitzicht dat Aegon deze zomer steunvrij zal zijn. ,,Dit zorgt ervoor dat ze de handen vrijmaken voor dividenduitkeringen en om agressiever in de markt te kunnen opereren zonder beticht te worden van overheidssteun.''

Staatsinfuus

Dit was donderdag al te zien. Zolang Aegon aan het staatsinfuus hangt is het onaantrekkelijk om dividend uit te keren aan aandeelhouders. De overheid heeft dan namelijk ook recht op een vergoeding. Na aflossing vervalt dit probleem. Aegon stelde aandeelhouders daarom voor mei 2012 een dividenduitkering van 10 eurocent in het vooruitzicht.

Verder verdwijnt het overnameverbod van de Europese Commissie. In de Nederlandse verzekeringssector staat een hoop te gebeuren. De verwachting van marktkenners is dat de sector aan de vooravond van een consolidatieslag staat. Daarbij is de verkoop van ASR, nu in handen van de overheid, waarschijnlijk de eerste stap. Zonder steun en de beperkingen vanuit Brussel, kan Aegon zich hierin mengen hoewel het de vraag is of het dat ook echt zal doen.

Caja de Burgos

Aegon maakte donderdag wel al bekend een belang van 50 procent te nemen in de Spaanse spaarbank Caja de Burgos. Aegon krijgt verder het exclusieve recht om via het netwerk van deze bank zijn producten te slijten. Brussel heeft vorig jaar, toen het overnameverbod werd afgegeven, een uitzondering gemaakt voor overnames in Spanje.

Met het vertrek van de staat, verandert de rol van de commissarissen Karla Peijs en Arthur Docters van Leeuwen. Zij zitten namens de overheid in de raad van commissarissen en moeten nu nog goedkeuring geven voor grote strategische beslissingen en het beloningsbeleid. Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts zei donderdag dat dit verandert, zodra de steun is afgelost.

De grote vraag daarbij is wat er met het beloningsbeleid zal gebeuren. Aegon heeft vorig jaar een minder soepel beloningsbeleid voor de raad van bestuur vastgesteld. Het nieuwe beleid kreeg echter een beperkte geldigheid mee. Zodra het concern van de staat af is, zou het weer worden gewijzigd. Topman Wynaendts zei donderdag echter dat Aegon hiervoor geen plannen heeft.

Gerelateerde artikelen