ANP8 dec '11 04:57Aangepast op 8 dec '11 06:45

Lange celstraf voor belediging Bhumibol

EPA
EPA

BANGKOK (ANP) - Een Amerikaan is donderdag in Thailand tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar veroordeeld wegens het te schande maken van de monarchie. De in Thailand geboren Amerikaan Lerpong Wichaikhammat kreeg eerst vijf jaar cel, maar de rechters halveerden de strafmaat toen hij zich schuldig had verklaard.

De Amerikaan, die onder de naam Joe Gordon in auto's handelt in Colorado, heeft de goede naam van koning Bhumibol Adulyadej aangetast door een verboden biografie van Bhumibol in het Thais te vertalen en in de VS op internet te publiceren. Gordon werd in mei gearresteerd toen hij in Thailand op bezoek was.

De op 5 december 1927 geboren Bhumibol werd in juni 1946 koning. Hij is het langst regerende staatshoofd en volgens waarnemers verreweg de rijkste monarch ter wereld. De koning staat formeel boven de politiek, maar zijn invloed op het landsbestuur is groot. Hij heeft wel eens gezegd majesteitsschennis niet zwaar op te nemen, maar daar is in de praktijk van het strafrecht geen gevolg aan gegeven. In Thailand worden zware straffen opgelegd wegens belediging van koning.

Gerelateerde artikelen